ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Πολ Τόμσεν έχει αφήσει την ελευθερία των κινήσεων η Κριστίν Λαγκάρντ

Στον Πολ Τόμσεν έχει αφήσει την ελευθερία των κινήσεων η Κριστίν Λαγκάρντ
Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν με το επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ στο Eurogroup ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μη διατεθειμένη να εμπλακεί στις συζητήσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να διεξάγει εκείνος τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση.

Στην παρούσα φάση το ΔΝΤ έχει πετύχει να συνασπίσει του πάντες εναντίον του και έχει προκαλέσει ακόμη και το μένος της Γερμανίας, που πλέον φαίνεται διατεθειμένη να δείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα και ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα (ειδικά στο ασφαλιστικό) προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να περιορισθούν τα προβλήματα της Ελλάδος που διαρκώς πολλαπλασιάζονται, λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι ενοχλημένοι με την «προγραμματική απόκλιση» του ΔΝΤ, το οποίο στην παρούσα φάση δεν θέλει να εμφανίζεται πως επηρεάζεται από πολιτικές αποφάσεις και ειδικά των Ευρωπαίων.

Για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν, του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων με στόχο να ανταλλαγούν απόψεις για το θέμα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδος έως το 2018, το οποίο το ΔΝΤ τοποθετεί στο 4% του ΑΕΠ , όταν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί το τοποθετούν αισθητά χαμηλότερα.

Θέση του ΔΝΤ είναι πως ως προς την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος στο σκέλος τους δημοσιονομικού δεν έχει αλλάξει κάτι από το καλοκαίρι. Αν και το Ταμείο ανέμενε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς ο ελληνικός προϋπολογισμός θα φθάσει το 2018 να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αυτές οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα τα στελέχη του Ταμείου ανέμεναν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης από την ελληνική πλευρά να παρουσιάσει συγκεκριμένους στόχους για το πως θα φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Με αυτά που ακούει το ΔΝΤ από τη κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις δικές του εκτιμήσεις, το 3,5% δεν προκύπτει», ανέφερε στο CNN Greece και επεσήμανε πως η θέση του Ταμείου για το πρόγραμμα και ειδικά για τη σύνδεση μεταρρυθμίσεων – ελάφρυνσης χρέους είναι αμετάβλητη από το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς από το CNN Greece τόσο για το προχθεσινό EuroWorking Group όσο και για το σημερινό δείπνο εργασίας του κ. Τόμσεν με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Αντρέας Αντριάνο τόνισε πως το Ταμείο δεν σχολιάζει το περιεχόμενο συναντήσεων και αρκέσθηκε να δηλώσει πως εξακολουθούν να μην υπάρχουν ημερομηνίες για την επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Η προσοχή στρέφεται σήμερα και στις επαφές που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες όπου θα είναι ομιλητής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου μαζί με το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης για υλοποίηση όλων όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Αυγούστου.

Το ζητούμενο των παρεμβάσεων όλων των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση πλευρών είναι να έχει εξευρεθεί μια λύση μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Δευτέρας. Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ τηρήσει μέχρι κεραίας το καταστατικό του, η εμπλοκή του στην αξιολόγηση θα είναι τεχνικά αδύνατη και θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο σχήμα παρουσίας του, το οποίο να μη θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποφασίσει ομοφώνως η Ευρωζώνη και πάνω από όλους η Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ