ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας στο CNN Greece: Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 7,5% το 2021

Πέτσας στο CNN Greece: Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 7,5% το 2021
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ρεαλιστικό θεωρεί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο το στόχο για ανάπτυξη 7,5% το 2021, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ο προϋπολογισμός συντάσσεται σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον λόγω του κορωνοϊού.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 που κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα, ανέφερε πως ο προϋπολογισμός καταρτίζεται σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της πρωτοφανούς πανδημίας του κορωνοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Και πρόσθεσε: «Η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, σε καλύτερο δηλαδή επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη (-8,7%). Ενώ η τελική πρόβλεψη του Προσχεδίου για το 2021 είναι για ανάπτυξη 7,5%, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU».

Κατά συνέπεια, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βάσει των μέσων εκτιμήσεων για το σύνολο της διετίας 2020-2021, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο. Ήταν επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, να υπάρχει επιδείνωση του ποσοστού ανεργίας φέτος όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π.. Ωστόσο η ανεργία το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019, ενώ η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύσει και το επόμενο έτος.

Και κατέληξε: η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, γεγονός που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ