ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Ξεκινούν οι πληρωμές

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Ξεκινούν οι πληρωμές
Pixabay

Ξεκινούν άμεσα οι καταβολές χρημάτων στο πλαίσιο του τρίτου κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Στην κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα περιγράφονται αναλυτικά οι δικαιούχοι του τρίτου κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και προσαρμόζονται οι ημερομηνίες σε σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, καθορίζεται πως οι αιτήσεις θα γίνονται έως τις 26 Οκτωβρίου, ενώ θα ξεκινά από τις 2.000 ευρώ το ποσό του δανείου με περίοδο χάριτος έως το τέλος του 2021. Επίσης η ΚΥΑ περιγράφει ποιοι θα δικαιούνται μερική επιστροφή, αλλά και πότε θα χάνεται το δικαίωμα του δανείου και θα πρέπει να επιστραφεί.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ όσοι λάβουν ενίσχυση θα πρέπει να διατηρήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν την 1η Αυγούστου.

Ακόμη, προβλέπεται η επιστροφή μόνο ποσοστού 70% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς,

Επίσης, προβλέπεται η επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Αυγούστου 2021.

Για την πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν οι επιχειρήσεις κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ