ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάταξη «παγώνει» όλες τις ανοικτές ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Διάταξη «παγώνει» όλες τις ανοικτές ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκες χθες στη Βουλή προβλέπει πως παγώνουν αναδρομικά όλες οι ποινικές διώξεις για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή, μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

Η σχετική διάταξη θα παγώσει χιλιάδες ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται στα γραφεία εισαγγελέων, ανακριτών ή στο ακροατήριο και θα μεταφέρει όλο το βάρος στη φορολογική διοίκηση και στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η έκδοση εκτελεστής πράξης της φορολογικής αρχής που αποτελεί τη βάση για το ποινικό αδίκημα της φοροδιαφυγής θα συνεπάγεται πλέον την αυτεπάγγελτη αναβολή ή αναστολή της σχετικής ποινικής διαδικασίας και την αναστολή της παραγραφής του ποινικού αδικήματος της φοροδιαφυγής, μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου.

Στη βάση αυτή το άρθρο 32 του νομοσχεδίου τροποποιεί υφιστάμενες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και συγκεκριμένα το άρθρο 68 του ν. 4174/2013, ώστε να προβλέπονται τα εξής:

  • Αν, με βάση εκτελεστή πράξη της φορολογικής αρχής, συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, η έκδοση τέτοιας πράξης αναστέλλει την προθεσμία της παραγραφής του σχετικού εγκλήματος και συνεπάγεται την αυτεπάγγελτη αναβολή ή αναστολή της αντίστοιχης ποινικής διαδικασίας. Για τον σκοπό αυτό, η οικεία φορολογική αρχή θα ενημερώνει αμελλητί τον αρμόδιο εισαγγελέα και του αποστέλλει αντίγραφο της ως άνω διοικητικής πράξης.
  • Αν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών αναβάλλει με πράξη του κάθε περαιτέρω ενέργεια της ποινικής διαδικασίας. Αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η υπόθεση εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση, ο ανακριτής με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα διατάσσει την αναστολή της ποινικής διαδικασίας.
  • Αν η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο, το ποινικό δικαστήριο διατάσσει την αναστολή της ποινικής διαδικασίας, σε κάθε άλλη δε περίπτωση την αναστολή διατάσσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
  • Η αναστολή της προθεσμίας της παραγραφής και η αναβολή ή αναστολή της ποινικής διαδικασίας διαρκούν μέχρι την οριστικοποίηση της οικείας πράξης της φορολογικής αρχής, λόγω άπρακτης παρόδου της προθεσμίας άσκησης προσφυγής, ή μέχρις ότου καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της προσφυγής που ασκήθηκε.
  • Η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων γίνονται κατά προτεραιότητα.
  • Η φορολογική αρχή που εξέδωσε την οικεία πράξη ή η γραμματεία του οικείου διοικητικού δικαστηρίου ενημερώνουν αμελλητί τον αρμόδιο εισαγγελέα, αντιστοίχως, για την οριστικοποίηση της πράξης λόγω μη άσκησης προσφυγής ή για την έκδοση αμετάκλητης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της ασκηθείσας προσφυγής και του υποβάλλουν, κατά περίπτωση, υπηρεσιακό αντίγραφο του διοικητικού φακέλου ή της δικογραφίας της υπόθεσης.
  • Σε περίπτωση αναστολής της προθεσμίας της παραγραφής, δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός της αναστολής του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. πέντε έτη για τα κακουργήματα και τρία έτη για τα πλημμελήματα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ