ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Ποιοι και γιατί δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους - Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα

Αναδρομικά: Ποιοι και γιατί δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους - Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα
INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες Παρασκευή στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν υφίσταται πλέον, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα της διατραπεζικής μεταφοράς κεφαλαίων που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

Το εν λόγω πρόβλημα προκάλεσε χθες, Παρασκευή, μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες συνταξιούχους, που περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους τα αναδρομικά.

Η «πρεμιέρα» της διαδικασίας έγινε την Πέμπτη και κανονικά εχθές, Παρασκευή, οι δικαιούχοι του ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό θα έπρεπε να δουν τα αναδρομικά.

Το τεχνικό πρόβλημα επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΤτΕ

«Λόγω της ύπαρξης τεχνικού προβλήματος στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν είναι εφικτή προς το παρόν, η διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα του προβλήματος αυτού δεν είναι δυνατόν να γίνουν μεταφορές κεφαλαίων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Η διόρθωση του πανευρωπαϊκού αυτού τεχνικού προβλήματος αναμένεται να γίνει σύντομα».

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες ημερομηνίες καταβολής είναι:

▪ Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

▪ Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

▪ Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη και άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

Στις ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ