ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών υποχώρησαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Στα χαμηλότερα επίπεδα 26 ετών υποχώρησαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
Pixabay

Πτώση 49% κατέγραψαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο πρώτο εξάμηνο του 2020 εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα του 2019, ενώ σε ετήσια βάση η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αναμένει μείωση έως και 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων, κάτι που συσχετίζει με την βαθιά ύφεση.

Οι βιομηχανικές χώρες, οι οποίες συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων συναλλαγών, επλήγησαν περισσότερο, με τις ροές άμεσων ξένων επενδύσεων να πέφτουν στα 98 δισ. δολάρια, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία το 1994!

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά στο πρώτο εξάμηνο του 2020 (- 7 δισ. δολάρια, από 202 δισ. δολάρια στο πρώτο εξάμηνο του 2019), ενώ οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 61% στα 51 δισ. δολάρια.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) αναφέρει πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν καθώς οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ανέβαλαν επενδύσεις και διακράτησαν μετρητά.

«Οι παγκόσμιες ροές άμεσων ξένων επενδύσεων για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από ό, τι περιμέναμε για ολόκληρο το έτος», δήλωσε ο Τζέιμς Ζαν, διευθυντής του τμήματος επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD. Συμπλήρωσε δε πως οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων αναμένεται να μειωθούν κατά 30 έως 40% εφέτος και «μέτρια» το 2021, κατά 5 έως 10%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ