ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης στο CNN Greece: Κανονικά η καταβολή των αναδρομικών – Ποιοι θα πληρωθούν το Νοέμβριο

Βρούτσης στο CNN Greece: Κανονικά η καταβολή των αναδρομικών – Ποιοι θα πληρωθούν το Νοέμβριο
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κανονικά προχωρά το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αναδρομικών και λάθη δεν έχουν διαπιστωθεί, δήλωσε στο CNN Greece, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας πως σε δεύτερη, συμπληρωματική πληρωμή, θα εξοφληθούν συνταξιούχοι που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015 και έως το Φεβρουάριο του 2016. 

Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, από οποιοδήποτε Ταμείο και αν προέρχεται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, θα εξοφληθούν τα υπολειπόμενα ποσά σε δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή έως 31/12.

Παράλληλα όπως σημείωσε στο CNN Greece o κ. Βρούτσης έως το τέλος του χρόνου θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι. Όπως είπε το Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι e- αιτήσεις των κληρονόμων των δικαιούχων-συνταξιούχων, που έχουν αποβιώσει μετά τον Ιούνιο του 2015, σε ψηφιακή πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ και ακολούθως θα υπογραφεί και η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει τη διαδικασία και το πλαίσιο της επιστροφής και αυτών των αναδρομικών ποσών.

Εν τω μεταξύ σήμερα ολοκληρώνεται η καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 900.000 συνταξιούχους- δικαιούχους. Από το πρωί τα ποσά πιστώνονται στους συνταξιούχους που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή όσο ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Το απόγευμα θα πιστωθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΔΕΗ, οι οποίοι θα μπορούν να δουν τα χρήματα την Πέμπτη 29/10, λόγω της αυριανής αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

Με τις σημερινές πιστώσεις, η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη τη μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015, έλαβαν το σύνολο του ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται.

Ο συνολικός αριθμός των ζώντων συνταξιούχων και αυτών που έχουν αποβιώσει είναι 1.145.551 και δικαιούνται 1,32 δισ. ευρώ.

Το υπ. Εργασίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα τους επίσημους πίνακες με τον μέσο όρο των ποσών που εισπράττουν οι δικαιούχοι-συνταξιούχοι ανά πρώην Ταμείο, όπου διαφαίνεται πως ο μέσος όρος των ποσών κυμαίνεται από 44 έως και 6.700 ευρώ.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, τα μεγαλύτερα ποσά έλαβαν μεγάλοι συνταξιούχοι των πρώην ευγενών ταμείων, ΔΕΚΟ - Τραπεζών, οι συνταξιούχοι Δημοσίου αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί, που κατά κύριο λόγο οι συντάξεις τους ήταν υψηλές πριν από τις περικοπές στα χρόνια των μνημονίων και είχαν υποστεί και τις υψηλότερες μειώσεις.

Ανάμεσα στους τυχερούς είναι 30.067 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου της ΔΕΗ που μοιράζονται 83,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε αναδρομικά της τάξης των 2.623,89 ευρώ. Αντίστοιχα, 1.438 συνταξιούχοι του πρώην ταμείου σύνταξης του προσωπικού ΗΣΑΠ έλαβαν κατά μέσο όρο 2.450 ευρώ ως αναδρομικά.

Ποσά μεταξύ 1.500 και 2.000 ευρώ έλαβαν ή θα λάβουν συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Πρόκειται για 322.904 συνταξιούχους που έλαβαν 1.126 ευρώ κατά μέσο όρο των πρώην Ταμείων ΔΕΚΟ - Τραπεζών, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και ναυτικοί του ΝΑΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στις 11.380 θα λάβουν αναδρομικά που κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 239 ευρώ. Χαμηλά είναι τα ποσά των αναδρομικών και για τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΤΕΒΕ και του Ταμείου Εμπόρων, ενώ ο κεντρικός πυρήνας των συνταξιούχων, που προέρχονται από το ΙΚΑ και φτάνουν τους 295.709, έλαβαν κατά μέσο όρο αναδρομικά της τάξης των 883 ευρώ.

Για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι συνταξιούχοι, δημιουργήθηκε από τον e-ΕΦΚΑ, ειδική e- υπηρεσία, με την οποία κάθε συνταξιούχος μπορεί να δει και να εκτυπώσει τα ακριβή αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ