ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων δάνεια ύψους 20,1 δισ. ευρώ

Σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων δάνεια ύψους 20,1 δισ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Σε 20,1 δισ. ευρώ ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν στεγαστικά δάνεια (7,749 δισ. ευρώ), δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (9,287 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,747 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,361 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (3 εκατ. ευρώ).

Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση, το Σεπτέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 1,914 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,163 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε σε 54,0% από 49,9% τον προηγούμενο μήνα.

Το Σεπτέμβριο του 2020, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 2,4% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 623 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 231 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Σεπτέμβριο του 2020, ήταν θετική κατά 714 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 324 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,5% από 6,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε σε 8,3% από 7,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 660 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 403 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -1,0% από -1,5% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 54 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 79 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Το Σεπτέμβριο του 2020, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 3 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 21 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -0,2% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 88 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Σεπτέμβριο του 2020, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 114 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ