ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά από 1.150 έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις μέσα στο Νοέμβριο

Αναδρομικά από 1.150 έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις μέσα στο Νοέμβριο
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά θα καταβληθούν τον Νοέμβριο. 

Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, θα προχωρήσουν αρχικά στην αύξηση του ποσοστού όλων των προσωρινών συντάξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ειδικότερα το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται από 50% σε 70% για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ, και σε ποσοστό 80% για τους μισθωτούς.

Για τους μισθωτούς το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται ως το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Επίσης για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ καταβάλλεται αντίστοιχα ποσοστό 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» κατ’ αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αύξηση του ποσοστού της κύριας σύνταξης και η περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και μάλιστα αναδρομικά.

Η αύξηση προβλέπεται από την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση προσωρινής σύνταξης, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης με ηλεκτρονικό τρόπο δικαιούνταν ως ποσοστό προκαταβολής το 50% της κύριας σύνταξης.

Οι αυξήσεις των εν αναμονή συνταξιούχων θα είναι αναδρομικές στις ήδη χορηγηθείσες προσωρινές συντάξεις, οι οποίες κατατέθηκαν με χειρόγραφο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος των προσωρινών συντάξεων αυτών που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο. Επίσης, για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι έτη ασφάλισης, ήτοι 384 ευρώ, και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, δηλαδή 768 ευρώ.

Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης και μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά, ήτοι 960 ευρώ.

Παράλληλα, προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται και στους ασφαλισμένους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 80%. Η προσωρινή σύνταξη γήρατος θα χορηγείται από την πρώτη του επόμενου της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα, μέχρι το τέλος του μήνα έκδοσης της οριστικής απόφασης.

Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος που πιθανότατα θα αντιστοιχεί στο πραγματικό ύψος και της οριστικής.

Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%. Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ