ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίσει στην οικονομία ένα νέο ενδεχόμενο lockdown στην εστίαση

Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίσει στην οικονομία ένα νέο ενδεχόμενο lockdown στην εστίαση
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τις επόμενες ώρες θα καταδειχθεί το εάν υπό το βάρος των 1.690 κρουσμάτων κορωνοϊού ημερησίως θα οδηγηθούμε σε πλήρες λουκέτο στην εστίαση ή θα επιλεγεί η εναλλακτική της συρρίκνωσης του ωραρίου λειτουργίας των εν λόγω καταστημάτων.

Για την κυβέρνηση η επιλογή έχει υψηλό κόστος. Και πολιτικό και οικονομικό. Το αντιλαμβάνεται κανείς από τα μεγέθη. Ο κλάδος της εστίασης στην Ελλάδα αποτελείται από 82.412 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο.

Αν βάλει λουκέτο ενός μήνα στην εστίαση μόνον οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που θα πρέπει να καταβληθούν για το διάστημα αυτό θα ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ.

Ενδιάμεσα μόνον από το ΦΠΑ στην εστίαση θα χαθούν 85 περίπου εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές τότε το συνολικό δημοσιονομικό κόστος εκτινάσσεται.

Αλλά οι επιπτώσεις από ένα καθολικό ή μερικό lockdown στην εστίαση θα φανούν στο σύνολο της οικονομίας. Η απώλεια εσόδων του κλάδου της εστίασης το 2020 εκτιμάται ότι θα βαρύνει πρόσθετα στη συρρίκνωση του ΑΕΠ, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πάνω από το 10% εφέτος.

Είναι ενδεικτικό πως το 2019 οι Έλληνες δαπάνησαν 5,7 δισ. ευρώ στις 82.412 επιχειρήσεις εστίασης, ήτοι 475 εκατ. ευρώ το μήνα. Αυτά τα χρήματα έλειψαν από την οικονομία στο lockdown του Απριλίου – Μάϊου και θα λείψουν και σε ένα καθολικό lockdown το Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ