ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος ποινικής παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019

Κίνδυνος ποινικής παραγραφής υποθέσεων φοροδιαφυγής που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο κίνδυνο να οδηγηθούν σε παραγραφή όλα τα εγκλήματα κακουργηματικής φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις».

Σχολιάζοντας το άρθρο 32 του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει πως παγώνουν αναδρομικά όλες οι ποινικές διώξεις για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή, μέχρι την οριστικοποίηση της διοικητικής πράξης επιβολής της κύρωσης ή μέχρι τη σχετική αμετάκλητη απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, ο κ. Σεβαστίδης συνέστησε προσοχή στους Βουλευτές, σημειώνοντας πως η διατύπωση του άρθρου είναι προβληματική και πρέπει να αλλάξει.

Συγκεκριμένα, ο Εφέτης που Προεδρεύει για τρίτη θητεία στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Χρειάζεται όμως μια προσοχή. Υπάρχει στο άρθρο 32 που τροποποιεί το άρθρο 150 παράγραφος 5 του νόμου 2960 του 2001, ρύθμιση στην περίπτωση Γ και Ε για αναστολή της προθεσμίας παραγραφής, όσο υποχρεωτικά δεν θα μπορεί να ασκηθεί ή να προχωρήσει η ποινική δίωξη. Ενόψει του ότι για τα εγκλήματα, ανάλογη ρύθμιση περιέχει και ο νέος ποινικός κώδικας. Συνεπώς, όταν η υπόθεση αναβάλλεται για να εκδοθεί η προηγούμενη δικαστική απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά απεριόριστη. Αυτό όμως ισχύει για εγκλήματα που τελούνται από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά. Για τα προηγούμενα εγκλήματα, η αναστολή της παραγραφής στα πλημμελήματα είναι τρία χρόνια, στα κακουργήματα πέντε χρόνια. Αν λοιπόν είναι υποχρεωτική η αναστολή για τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 και ταυτόχρονα, η αναστολή της παραγραφής είναι χρονικά περιορισμένη, αντιλαμβάνεστε, ότι όλα τα εγκλήματα που τελέστηκαν πριν την 1η Ιουλίου 2019 θα οδηγηθούν σε παραγραφή. Προτείνουμε λοιπόν, για τα εγκλήματα που έχουν τελεστεί πριν την 1η Ιουλίου 2019, αυτή η αναβολή αναστολή της ποινικής δίωξης, να είναι προαιρετική. Το δικαστήριο να κρίνει αν χρειάζεται ή όχι να ισχύσει αυτή η αναστολή».

Η αναφορά στην 1η Ιουλίου 2019 έγινε από τον κ. Σεβαστίδη διότι από τότε άρχισε να ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019), ο οποίος στο άρθρο 113 προβλέπει τα εξής για την αναστολή της παραγραφής:

«1. Η προθεσμία της παραγραφής αναστέλλεται για όσο χρόνο, σύμφωνα με διάταξη νόμου, δεν μπορεί να αρχίσει ή να εξακολουθήσει η ποινική δίωξη, καθώς και για όσο χρόνο διαρκεί η κύρια διαδικασία και έως ότου γίνει αμετάκλητη η καταδικαστική απόφαση.

  1. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο αναστολή δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πέντε έτη για τα κακουργήματα και τρία έτη για τα πλημμελήματα. Ο χρονικός περιορισμός της αναστολής δεν ισχύει όταν η αναβολή ή αναστολή της ποινικής δίωξης, ή η αναβολή της δίκης, λαμβάνει χώρα κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29, 59 και 61 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
  2. Αν για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση, η έλλειψή της δεν αναστέλλει την παραγραφή».

Μέλλει να καταδειχθεί το σε ποιο βαθμό τα κόμμα της Αντιπολίτευσης θα ζητήσουν κατά τη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια να υπάρξει πρόνοια και οι σχετικές τροποποιήσεις, ώστε να μην παραγραφούν οι προ της 1ης Ιουλίου 2019 υποθέσεις κακουργηματικής φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

*Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης που επικοινώνησαν με το CNN Greece το μεσημέρι της Τρίτης ανέφεραν πως για τη σχετική διάταξη θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση η οποία θα γίνει γνωστή στη Ολομέλεια μεθαύριο Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ