ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί και πρέπει να πληρώσει το κουπόνι των CoCos στο ΤΧΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τράπεζα Πειραιώς μπορεί και πρέπει να πληρώσει το κουπόνι των CoCos στο ΤΧΣ
INTIME

Στην ανάγκη να πληρωθούν κανονικά τα 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου των CoCos από την Τράπεζα Πειραιώς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να αποτραπεί μια «ψευτοκρατικοποίησή» και να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, αναφέρονται με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Αλέξη Χαρίτσης.

Στην ανακοίνωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται αφενός πως η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να αποσαφηνίσει άμεσα τα σχέδιά της σχετικά με την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του τοκομεριδίου του ομολόγου CoCos, αξίας 2,04 δισ. ευρώ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφετέρου πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα θέση έχοντας γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του ΤΧΣ και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο, Φλαμπουράρη και Χαρίτση η πληρωμή του τοκομεριδίου των 165 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο από την Τράπεζα Πειραιώς «και πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί» αφού:

  • Είναι δεδομένο ότι η κεφαλαιακή ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και η ίδια η τράπεζα με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι “Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%”.
  • Η τράπεζα δεν υπόκειται στην απαγόρευση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων λόγω της πανδημίας, όπως εξάλλου ανέφερε και ο ίδιος ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μεγάλου, σε ενημέρωση αναλυτών την 01/06/2020.

«Οι επίσημες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους κ.κ. Στουρνάρα και Μεγάλου, σύμφωνα με τις οποίες η οφειλόμενη πληρωμή θα εξαρτηθεί από γνώμη του SSM, χωρίς να υφίσταται κανένα νομικό έρεισμα γι’ αυτό, προκαλούν εντονότατη ανησυχία για την απομείωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου», τονίζεται στην κοινή δήλωση.

Διατυπώνεται δε η προειδοποίηση πως σε ενδεχόμενο μη πληρωμής του τοκομεριδίου για δεύτερη φορά από την Τράπεζα Πειραιώς, προκαλείται αυτόματα η μετατροπή του ομολόγου CoCos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή της αξία κινείται σε επίπεδα πέριξ των 0,60 ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της συνολικής αξίας των μετοχών που θα περάσουν στην κυριότητα του ΤΧΣ.

«Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η φερόμενη από τις επίσημες διαρροές θέση της κυβέρνησης υπέρ της εκ νέου ιδιωτικοποίησης της τράπεζας μετά την «ψευτοκρατικοποίησή» της μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της και μάλιστα υπό τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα αλλάξει. Ο μοναδικός ρόλος της κυβέρνησης είναι να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον. Είναι καθήκον της λοιπόν να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Ελληνικού Δημοσίου από μια μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ, όπως διαρρέεται», αναφέρουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τη ριζική του αντίθεση στα σχέδια που βλάπτουν τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου και απαιτεί διαφάνεια σε κάθε ενέργεια, αναμένοντας και την επίσημη θεσμική ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ