ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους κληρονόμους για να τα λάβουν

Αναδρομικά: Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις από τους κληρονόμους για να τα λάβουν
Pixabay

Την ερχόμενη εβδομάδα και μετά την έκδοση σχετικής εγκυκλίου θα ανοίξει από τον e-ΕΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις οι κληρονόμοι ώστε να λάβουν τα αναδρομικά τα οποία θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 172.222 δικαιούχοι που παίρνουν συντάξεις θανάτου και θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για να πάρουν το ποσό αναδρομικών για τις περικοπές στην κύρια σύνταξη που είχε ο θανών, το οποίο ανάλογα με την κατηγορία φθάνει ακόμα και τα 11.254 ευρώ.

Όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση ο καθένας από τους κληρονόμους. Ακολούθως θα κληθούν να παρουσιάσουν τα δικαιολογητικά (σύζυγος, τέκνα κ.ά.) προκειμένου να πληρωθούν. Ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβιβαστεί ή όχι η σύνταξη, οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές που είχε ο θανών. Η αίτηση θα συνοδεύεται από ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου ο καθένας να παίρνει την ευθύνη όσων δηλώνει. Όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και χωρίς καμία αυτοπρόσωπη παρουσία.

Παράλληλα θα διεξάγεται και δειγματοληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης και πληρωμής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα τα αναδρομικά για 172.222 συνταξιούχους λόγω θανάτου θα πληρωθούν ως εξής:

  • Αν ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 και απεβίωσε μετά τον Μάιο του 2016, οι δικαιούχοι της σύνταξής του (χήρα ή και τέκνα) θα κάνουν αίτηση σε πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και θα πάρουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές της σύνταξης του θανόντος. Ο καθένας από τους κληρονόμους παίρνει τα αναδρομικά που αναλογούν στο μερίδιό του.
  • Αν ο συνταξιούχος απεβίωσε πριν από τον Ιούνιο του 2015 και η χήρα είχε στη δική της σύνταξη θανάτου τις μειώσεις του 11μήνου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, δεν θα κάνει καμία αίτηση, γιατί τα αναδρομικά πάνε στην ίδια που είχε τις μειώσεις στο διάστημα αυτό.
  • Αν ο συνταξιούχος είχε αποβιώσει μέσα στο διάστημα Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, τότε οι κληρονόμοι θα πάρουν αναδρομικά για όσους μήνες ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή στο 11μηνο αυτό, υποβάλλοντας αίτηση.

Τονίζεται ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις οι συνταξιούχοι που κατέστησαν δικαιούχοι σύνταξης θανάτου πριν από τον Ιούνιο του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ