ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Στα 1,341 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο παρά την πανδημία

Μυτιληναίος: Στα 1,341 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο 9μηνο παρά την πανδημία
ΙΝΤΙΜΕ/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Αξιοσημείωτη αντοχή σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρων προκλήσεων επιδεικνύει η Μυτιληναίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών και τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 1,341 δισ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στο 9μηνο 2020.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 102 εκατ. ευρώ με το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που πλησιάζουν το 1.

Παράλληλα ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 562 εκατ. ευρώ, με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,87 με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Να σημειωθεί πως η εταιρεία διατηρεί σήμερα συνολική ρευστότητα σε μετρητά και εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, καθώς οδεύουμε προς το τέλος μιας ιδιαίτερης χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από πρωτόγνωρες προκλήσεις, η Μυτιληναίος έχει κατορθώσει να παραμένει πλήρως λειτουργική σε όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητάς της και συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατά κύριο λόγο πηγάζουν από τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας. Τα παραπάνω αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις ανθεκτικές οικονομικές επιδόσεις του Εννεάμηνου και υπογραμμίζουν τη δυνατότητα της Μυτιληναίος να απορροφήσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στην αναπτυξιακή της πορεία, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη.

Η Μυτιληναίος κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους συνέχισε την επαναγορά των μετοχών της. Το συνολικό ύψος ιδίων μετοχών την 30/9/20 ήταν 2,8 εκατ. (ποσοστό 1,94%) ενώ την 31/10/20 είχε φτάσει τα 4,0 εκατ. (ποσοστό 2,81%).

Για το υπόλοιπο του 2020, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται, η Μυτιληναίος βοηθούμενη από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του Αλουμινίου αλλά και την επιτάχυνση εκτέλεσης των έργων EPC στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης έχει θέσει ισχυρές βάσεις για μια εξαιρετική επίδοση, ευθέως συγκρίσιμη με τα προ πανδημίας επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ