ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lockdown: Διψήφια ύφεση στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού – «Όπλο» τα ταμειακά διαθέσιμα

Lockdown: Διψήφια ύφεση στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού – «Όπλο» τα ταμειακά διαθέσιμα
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου θα συμπεριληφθούν οι νέες προβλέψεις για την φετινή ύφεση.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται νέο σενάριο για το ΑΕΠ και για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, καθώς η έξαρση της πανδημίας και το νέο lockdown ανατρέπουν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πλέον η ύφεση για φέτος θα προβλέπεται σε διψήφιο ποσοστό, ενώ θα χαμηλώσει ο πήχης και για άλλους μακροοικονομικούς δείκτες.

Σημειώνεται πως το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 προέβλεπε για φέτος ύφεση 8,2%.

Παράλληλα, το προσχέδιο εκτιμούσε ανάκαμψη με ρυθμό 7,5% το 2021. Ωστόσο, το γενικό lockdown για ένα μήνα εκτιμάται πως θα έχει περαιτέρω αρνητική επίδραση περί το 3% στο ΑΕΠ, ενώ θα χαμηλώσει και τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021.

Συγκεκριμένα οι προβλέψεις για ανάκαμψη να περιορίζονται μεταξύ 3,5% και 5%. Αναφορικά με το πρωτογενές έλλειμμα το βέβαιο είναι πως θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση λόγω των μέτρων στήριξης.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται έλλειμμα 1% του ΑΕΠ ή 1,862 δισ. ευρώ το 2021 σύμφωνα με το σενάριο βάσης ή 3% του ΑΕΠ, ενώ φέτος εκτιμάται στο 6,23% ή στα 10,643 δισ. ευρώ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

Στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν με μεγάλη προσοχή τα νέα δεδομένα και βασικός στόχος του Χρήστου Σταϊκούρα είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,5 δισ. ευρώ, οποία ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο χρόνο, με άλλα 16 δισ. ευρώ από τον δανεισμό της χώρας με ευνοϊκούς όρους αποτελούν όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς δημιουργούν ασφάλεια αλλά και δίνουν τη δυνατότητα για περαιτέρω μέτρα στήριξης, όταν και όπου χρειάζεται.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης για το 2ο lockdown επεσήμανε πως τα υγειονομικά μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Σημείωσε επίσης πως τα μέτρα για την πανδημία στην Ευρώπη κατά μέσο όρο φτάνουν το 4% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα είναι ήδη στο 6% του ΑΕΠ.

Τα δέκα νέα μέτρα στήριξης είναι συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 ενισχύεται σε 1,7 δισ. ευρώ , ενώ διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνεται στα 800 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή το Νοέμβριο. Επίσης από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον θεσπίζεται αναβολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και παράταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες.

Αναφορικά με τις επιταγές η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής τους, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παρεμβάσεις για τις επιταγές θα αφορούν τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και τον τουριστικό – ξενοδοχειακό κλάδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ