ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Σε χαμηλά επίπεδα πενταετίας η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα λόγω πανδημίας

Κορωνοϊός: Σε χαμηλά επίπεδα πενταετίας η παραγωγή κρασιού στην Ελλάδα λόγω πανδημίας
Pixabay

Σε επίπεδα κάτω από τα 2 εκατ. χιλιόλιτρα μειώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική οινοπαραγωγή, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει διαμορφωθεί στα 1,96 εκατομμύρια. 

Τα στοιχεία που απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών προς την Κομισιόν, και στα οποία η ελληνική παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 17,53% για την περίοδο 1 Αυγούστου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, χτυπούν καμπανάκι. Παράλληλα η ελληνική οινοπαραγωγή 2020-2021 είναι και κατά 18,78% μικρότερη του προηγούμενου μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

Επιβεβαιώνεται έτσι η εικόνα που είχαν δώσει μετά την ολοκλήρωση του τρυγητού οι περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας, καθώς αρκετοί ήταν οι παραγωγοί οι οποίοι εξαιτίας της κατάστασης προτίμησαν ακόμα και να αφήσουν ατρύγητα τα αμπέλια τους.

Με δεδομένο ότι τα αποθέματα οίνων κατά την 31η Ιουλίου 2020 ανήλθαν στα 3.117.801 χιλιόλιτρα, αυξημένα κατά 81,19%, η διαθεσιμότητα οίνων την περίοδο που διανύουμε ανέρχεται στα 5.085.523 χιλιόλιτρα, όγκος που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ρευστοποιηθεί στην αγορά και στις εξαγωγές, δεδομένων των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού αλλά και των εκτάκτων συνθήκων που διαμορφώνονται με το λουκέτο στην εστίαση.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, δεδομένων αυτών των συνθήκων η μειωμένη οινοπαραγωγή «είναι μερικώς καλοδεχούμενη, αφού μια πληθωρική παραγωγή θα πίεζε περισσότερο την αγορά οίνου».

Ωστόσο προειδοποιούν ότι βρίσκονται στα οικονομικά όριά τους, αφού και οι τιμές σταφυλιών σημείωσαν σημαντική πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ