ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Βa3» με σταθερές προοπτικές

Moody’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Βa3» με σταθερές προοπτικές
AP Photo/Mark Lennihan

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Βa3» από «Β1» προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου η αναβάθμιση οφείλεται στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν μια διατηρήσιμη βελτίωση, στην ισχύ των θεσμών. Κατά τον οίκο, οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια θα είναι θετικές παρά την βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση της πανδημίας, ιδίως στον κλάδο του τουρισμού.

«Η ελληνική οικονομία θα επωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, σε συνδυασμό με τα πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με επιστροφή σε νουνεχή δημοσιονομική στάση, θα οδηγήσει σταδιακά σε ανατροπή της τρέχουσας ανοδικής τάσης του χρέους. Η Ελλάδα επωφελείται από πολύ ευνοϊκή δομή χρέους», αναφέρει ο οίκος.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την εκτίμηση του οίκου ότι θα χρειαστεί χρόνος προτού αφομοιωθούν και αποδώσουν πλήρως οι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά και στο ότι ο τραπεζικός κλάδος απαιτεί ακόμη ισχυρές κινήσεις για να βελτιώσει την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού.

« Μια αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη, παρότι η Ελλάδα τα πήγε καλά στο πρώτο κύμα, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια σε μέτρα που σχεδιάζονταν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του 2021», τονίζεται σχετικά.

Κατά την Moody's, οι βελτιώσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα είναι ορατές σε τομείς όπως η ανεξάρτητη αρχή εσόδων που οδηγεί σε υψηλότερα φορολογικά έσοδα και σε βελτιωμένη φορολογική συμμόρφωση. «Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και του ασφαλιστικού έχουν θετικές επιπτώσεις στην συμμόρφωση με τα φορολογικά βάρη και στην αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, συμβάλλοντας σε βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», υπογραμμίζεται σχετικά.

Ακόμη, στην ανακοίνωση του οίκου σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα προς μια συστημική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ) των τραπεζών, μέσω του «Ηρακλή» και του νέου πτωχευτικού πλαισίου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του νέου έτους. «Οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη συνεχίζονται, μαζί με άλλα μέτρα που αποσκοπούν να ευθυγραμμίσουν την ποιότητα και τον επαγγελματισμό της δημόσιας διοίκησης με τα ευρωπαϊκά στάνταρντς», αναφέρει ο οίκος.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζεται πως θα απαιτηθεί δέσμευση για πολλά χρόνια για να φανεί το πλήρες όφελος των θεσμικών αλλαγών στη διαδικασία δημιουργίας μιας σύγχρονης και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης, οι βελτιώσεις αντανακλώνται στους διεθνείς δείκτες διακυβέρνησης στους οποίους η Ελλάδα ανεβαίνει κλίμακες από το 2016.

Παρά τη σημαντική οικονομική ζημία από το σοκ του κορωνοϊού, ο οίκος αναμένει ότι οι ισχυρότερες προοπτικές επενδύσεων θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό προφίλ της χώρας.

Η Moody's εκτιμά ότι αν και η ελληνική οικονομία θα δει ύφεση σχεδόν 9% εφέτος, θα επέλθει ανάκαμψη το 2021. Μεσοπρόθεσμα οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν περί το 3,5% ετησίως.

Όπως τονίζει, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 60% εκ των οποίων θα είναι επιδοτήσεις. Τα κεφάλαια αυτά προσφέρουν σημαντικές προοπτικές βελτίωσης της χαμηλής επενδυτικής βάσης στη χώρα, μιας από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, και ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών. Παράλληλα, η συμμετοχή της χώρας στο μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βοηθά στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τις τράπεζες και την οικονομία γενικότερα.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί σημαντικά εφέτος, γύρω στο 200% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να συρρικνώνεται από την επόμενη χρονιά χάρις στην οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο ο δείκτης έχει περιορισμένη σημασία έναντι άλλων κρατών δεδομένης της μεγάλης ημερομηνίας ωρίμανσης και τη σημαντική και επαναλαμβανόμενη ελάφρυνση χρέους που έλαβε η χώρα από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Η ευχέρεια αποπληρωμής του χρέους ωστόσο θα είναι πολύ ισχυρότερη (6,1% προβλέπεται για το 2021) από τον μέσο όρο των χωρών που κατατάσσονται στην βαθμίδα Ba (10,9%) και αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται στηριζόμενη στις πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Η Moody's σημειώνει πως ο τραπεζικός τομέας παραμένει πολύ αδύναμος, χαρακτηρίζεται από την χαμηλή ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο μερίδιο χαμηλότερης ποιότητας κεφαλαίων που έχουν τη μορφή αναβαλλόμενου φόρου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν πολύ υψηλά, στο 36,7% με βάση τα στοιχεία Ιουνίου 2020 και πιθανότατα θα αυξηθούν δεδομένου του αντίκτυπου της πανδημίας. Ωστόσο, τα NPEs μειώθηκαν κατά 15,7 δισ. στους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν του περασμένου Ιουνίου. Κατά τον οίκο, ο «Ηρακλής» έχει ξεκινήσει τον περασμένο Δεκέμβριο και είναι σημαντικό βήμα για την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τί δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση τη Ελλάδος από την Moody's ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας.

Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.

Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ