ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αποζημίωση θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια – Αναλυτικά παραδείγματα

Τι αποζημίωση θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια – Αναλυτικά παραδείγματα
Unsplash

Με το νέο lockdown επέστρεψε και το υποχρεωτικό «κούρεμα» στα ενοίκια. 

Το μίσθωμα του Νοεμβρίου που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή ή πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας και εργαζόμενοι σε αναστολή για την κύρια κατοικία τους ή για τη φοιτητική κατοικία του παιδιού τους θα είναι μειωμένο κατά 40%. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν το 60% των ενοικίων.

Η επέκταση της μείωσης ενοικίου 40% σε όλους τους πληττόμενους όλων των περιοχών της χώρας σημαίνει παραγκωνισμό των ρυθμίσεων για τις οικειοθελείς μειώσεις, αλλά και άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης (αντί του 30% που ίσχυε ως τώρα), που δεν θα επιστρέφεται με φορολογικό συμψηφισμό, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται κατευθείαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αποδέχθηκε το βασικό αίτημα για επιστροφή του 50% των απωλειών κάθε ιδιοκτήτη, μέσω άμεσης επιδότησής του και όχι φορολογικού συμψηφισμού, ο οποίος για όσους συνεπείς φορολογούμενους μπόρεσαν να εξοφλήσουν τις φετινές φορολογικές τους υποχρεώσεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 2% θα ήταν χωρίς καμιά άμεση σημασία, αφού θα έπρεπε να περιμένουν τον Ιούλιο του 2021 για να αφαιρεθεί η επιστροφή από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις της επόμενης πλέον χρονιάς.

Στους ιδιοκτήτες θα καταβληθεί το 50% της εισοδηματικής απώλειας που θα υποστούν εξαιτίας της μείωσης ενοικίου ή πιο απλά θα λάβουν ως επιδότηση το 20% του του ενοικίου του μηνός Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα:

-Για μίσθωμα 300 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για τον μήνα Νοέμβριο ενοίκιο 180 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 120 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 120 ευρώ, δηλαδή 60 ευρώ, θα πληρωθεί από το Δημόσιο.

-Για μίσθωμα 600 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για τον μήνα Νοέμβριο ενοίκιο 360 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 240 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 240 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ, θα πληρωθεί από το Δημόσιο.

-Για ενοίκιο 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για τον μήνα Νοέμβριο ενοίκιο 600 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 400 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 400 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ, θα πληρωθεί από το Δημόσιο.

-Για ενοίκιο 2.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για τον μήνα Νοέμβριο ενοίκιο μόλις 1.200 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 800 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 800 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ, θα πληρωθεί από το Δημόσιο.

Προκειμένου να εισπράξει του ποσό της αποζημίωσης ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet δήλωση απώλειας εισοδήματος (δήλωση Covid) για τον μήνα Νοέμβριο. Η αποζημίωση θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ίδιος στο Taxisnet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ