ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λειτουργία η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – Σκεπτικισμός από τους θεσμούς

Σε λειτουργία η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών – Σκεπτικισμός από τους θεσμούς
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ

Σε λειτουργία τέθηκε χθες η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία έχει ως έργο την εξώδικη επίλυση των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων φορολογικών διαφορών, ενώ δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των θεμάτων λειτουργίας της. Να σημειωθεί πως οι θεσμοί προσέγγισαν με επιφύλαξη τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής και ζήτησαν από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έως τον Ιούλιο του 2021 και να μην υπάρξει περαιτέρω παράταση στη λειτουργεία της.

Σύμφωνα με τους θεσμούς, «θα ήταν σημαντικό να μην παραταθεί η εντολή της νέας Επιτροπής, καθώς ενδέχεται να διακινδυνεύσει τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος με την υφιστάμενη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία αποτελεί μέρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

Η υποβολή των αιτήσεων

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει πως στον ιστότοπο της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών (www.eefdd.gr) χορηγούνται οι διαπιστεύσεις χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος της Επιτροπής στα φυσικά πρόσωπα και στους νόμιμους εκπροσώπους των νομικών προσώπων, καθώς και στους πληρεξουσίους δικηγόρους τους.

Για τη χορήγηση της διαπίστευσης απαιτείται η συμπλήρωση των πεδίων: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμός φορολογικού μητρώου, αριθμός δελτίου ταυτότητας, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, ακριβής διεύθυνση κατοικίας. Προκειμένου για δικηγόρους, απαιτείται, επιπροσθέτως, η συμπλήρωση του αριθμού μητρώου δικηγορικού συλλόγου και της διεύθυνσης της έδρας τους. Σε περίπτωση διαπίστωσης έλλειψης νομιμοποίησης, ανακαλούνται τυχόν χορηγηθείσες διαπιστεύσεις χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος της Επιτροπής.

Ο διάδικος φορολογούμενος σε εκκρεμείς ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων διαφορές από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμου κατά τη φορολογική νομοθεσία μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής με αίτημα την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.

Η αίτηση υποβάλλεται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο www.eefdd.gr και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό φακέλου. Ο αιτών λαμβάνει ειδοποίηση ηλεκτρονικά για την καταχώρηση της αίτησής του και δύναται να παρακολουθεί την πορεία της στον ως άνω ιστότοπο. Οι Γραμματείς της Επιτροπής, αμελλητί, ενημερώνουν ηλεκτρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας ή το αρμόδιο Τακτικό Διοικητικό Δικαστήριο περί της υποβολής της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται στο πιστοποιητικό της περ. στ' του παρόντος άρθρου, άλλως εγχάρτως, εφόσον απαιτείται.

Η αίτηση υπογράφεται από δικηγόρο και αναφέρει το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, την ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του φορολογουμένου του νόμιμου αντιπροσώπου του και του αντικλήτου του, εφόσον έχει ορισθεί, αν υποβάλλεται δε από νομικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή ομάδα περιουσίας, την επωνυμία και την έδρα τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, καθώς και το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας και του χώρου εργασίας του νόμιμου εκπροσώπου τους.

Οι λόγοι που θεμελιώνουν το αίτημα

Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος, θεμελιώνουν το αίτημα ήτοι:

α) παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών,

β) παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη,

γ) εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος,

δ) αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ,

ε) μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Για το παραδεκτό της αίτησης, οι ισχυρισμοί πρέπει να περιλαμβάνονται στα κατατεθέντα ενώπιον των δικαστηρίων της ουσίας για τη διαφορά δικόγραφα. Ισχυρισμοί που δεν περιλαμβάνονται στους ως άνω περιοριστικώς αναφερόμενους, σε κάθε περίπτωση, δεν εξετάζονται από την Επιτροπή, έστω και αν είχαν προβληθεί στα κατατεθέντα ενώπιον των δικαστηρίων δικόγραφα.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά, με επιμέλεια του αιτούντος:

α) οι εκδοθείσες καταλογιστικές πράξεις της Φορολογικής Αρχής και οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου,

β) τυχόν ασκηθείσα κατά αυτών ενδικοφανής προσφυγή, με την τυχόν απόφαση που εκδόθηκε επ' αυτής ή τυχόν στοιχεία περί της σιωπηρής απόρριψής της,

γ) όλα τα δικόγραφα τωνπροηγούμενων σταδίων της υπόθεσης,

δ) τυχόν δικαστικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί έως τη στιγμή εκείνη στο πλαίσιο της οικείας διαφοράς,

ε) στοιχεία αποδεικτικά του εμπροθέσμου του εκκρε-μούντος ενδίκου βοηθήματος ή μέσου,

στ) βεβαίωση της Γραμματείας του Δικαστηρίου, στο οποίο εκκρεμεί η υπόθεση, όπου αναγράφεται η ηλεκτρονική της διεύθυνση και βεβαιώνεται ότι η υπόθεση δεν έχει συζητηθεί. Η βεβαίωση αυτή πρέπει να φέρει ημερομηνία έως και 5 εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης,

ζ) η πληρεξουσιότητα του υποβάλλοντος την αίτηση δικηγόρου, η οποία παρέχεται με ιδιωτικό έγγραφο με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή με εξουσιοδότηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για νομικά πρόσωπα, συνυποβάλλονται επιπροσθέτως τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμοποίηση του νομίμου εκπροσώπου τους και

η) σαρωμένη υπεύθυνη δήλωση των διαπιστευμένων προσώπων του άρθρου 2 για την ορθότητα και ακρίβεια των δηλωθέντων προσωπικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα της Επιτροπής με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Προκειμένου για δικηγόρους απαιτείται επιπροσθέτως η ανάρτηση σαρωμένου αντιγράφου της δικηγορικής ταυτότητας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα της Επιτροπής θα επιτρέπει την υποβολή των συμπληρωματικών της αίτησης εγγράφων, μέχρι την ημερομηνία χρέωσης της υπόθεσης σε Τμήμα και πάντως το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αίτηση που δεν θα συνοδεύεται από τα έγγραφα των προηγουμένων εδαφίων, απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ