ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα η απόφαση του SSM για τα CoCos - Τι αναφέρει η τράπεζα

Τράπεζα Πειραιώς: Σήμερα η απόφαση του SSM για τα CoCos - Τι αναφέρει η τράπεζα
INTIME/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα 27 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM, του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσουν σήμερα το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης και θα αποφασίσουν μεταξύ άλλων για το εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει κανονικά στο ΤΧΣ ή όχι, τους τόκους ύψους 165 εκατ. ευρώ για τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ με τις οποίες στηρίχθηκε κεφαλαιακά το 2015.Μια ενδεχόμενη μη πληρωμή των τόκων θα οδηγήσει στην μετατροπή των CoCos σε μετοχές και θα αυξήσει το ποσοστό του Δημοσίου στην τράπεζα στο 61,3%, από 26,4%, οδηγώντας στην απίσχνασή των ιδιωτών μετόχων.

Στη τηλεδιάσκεψη του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM, της οποίας θα προεδρεύσει ο Αντρέα Ενρία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλίας Πλασκοβίτης.

Το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM θα εξετάσει το εάν τα 165 εκατ. ευρώ μπορούν να πληρωθούν στο ΤΧΣ ή εμπίπτουν στο περιορισμό του Μέγιστου Διανεμητέου Ποσού (MDA, Maximum Distributable Amount) σύμφωνα με το άρθρο 141 της Οδηγίας Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (Οδηγίας 2013/36/ΕΕ). Για να γίνει αυτό πιο σαφές, ο SSM μπορεί να ζητήσει τη μη καταβολή του τόκου αν αυτή οδηγεί στην υπέρβαση του Μέγιστου Διανεμητέου Ποσού.

Ωστόσο, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει «μαξιλάρι» Μέγιστου Διανεμητέου Ποσού ύψους 2,08 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει πως συνεχίζει να ικανοποιεί την συνδυασμένη απαίτηση αποθέματος ασφαλείας κεφαλαίων που προβλέπει το άρθρο 141 της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ. Αλλά αυτό θα χρειαστεί να πιστοποιηθεί σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη και να λάβει τη «βούλα» του SSM.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση που θα λάβει σήμερα το Εποπτικό Συμβούλιο του SSM θα καθαρογραφθεί και θα δημοσιευθεί από την Πειραιώς σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Οπότε θα αναλυθεί εκτενώς το σκεπτικό των μελών του Συμβουλίου, όποια και εάν είναι η απόφαση. Παράλληλα, στο θέμα θα τοποθετηθεί και ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, ο οποίος έχει ερωτηθεί σχετικά από τον Έλληνα ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

Τί αναφέρει η Πειραιώς

Με αφορμή δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε συνέχεια της από 30.10.2020 ανακοίνωσής της, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε σήμερα το επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται επί του παρόντος σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του SSM στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, παρέχοντας τα εκάστοτε αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις.

«Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αμέσως μόλις παραλάβει την απόφαση του αρμόδιου εποπτικού οργάνου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ