ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «moratorium» 75 ημερών για τις επιταγές θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Νέο «moratorium» 75 ημερών για τις επιταγές θα ανακοινώσει η κυβέρνηση
INTIME

Το Σεπτέμβριο καταγράφθηκε αύξηση 369,22% στην αξία των ακάλυπτων επιταγών στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ. Αυτό συνέβη διότι εξέπνευσε η αναστολή προθεσμιών πληρωμής επιταγών για 75 ημέρες που είχε δώσει η κυβέρνηση και οι επιταγές που δεν καλύφθηκαν αναγγέλθηκαν στον Τειρεσία.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει σε νέο «moratorium» 75 ημερών για όσους πλήττονται από την πανδημία και το lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση που θα καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θα προβλέπει το «πάγωμα» των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή για την περίοδο από 6 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως οι επιταγές που έληγαν κανονικά στις 6 Νοεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν στις 20 Ιανουαρίου 2021 και αυτές που θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν στις 16 Μαρτίου 2021.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η αναστολή προθεσμιών πληρωμής των επιταγών θα ισχύσει για:

  • Τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργιά τους με κρατική εντολή.
  • Τις επιχειρήσεις που πρέπει να καλύψουν επιταγές η αξία των οποίων υπερβαίνει το 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019.
  • Τις επιχειρήσεις που καταγράφουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη από το 50% στο διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Για το «πάγωμα» των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή θα απαιτηθεί η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης πρόθεσης μετάθεσης πληρωμής από τον εκδότη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ