ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια που εξετάζονται για το εφάπαξ βοήθημα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Τα σενάρια που εξετάζονται για το εφάπαξ βοήθημα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Στόχευση να δοθεί το εφάπαξ βοήθημα σε τμήματα της κοινωνίας τα οποία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα συνεχή περιοριστικά κρατικά μέτρα προστασίας υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, δεν αποκλείεται στο επίδομα να ενταχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ως δικαιούχοι και συγκεκριμένα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά.

Ενδεχομένως να προβλεφθεί η ενίσχυση εργαζομένων σε κλάδους που έχουν δεχθεί σφοδρό πλήγμα από το νέο lockdown, όπως για παράδειγμα είναι οι απασχολούμενοι στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την εστίαση και τον τουρισμό.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων που έχουν μείνει εκτός έκτακτης υποστήριξης.

Στα σενάρια για την οικονομική ενίσχυση των αδύναμων τα Χριστούγεννα μπορεί να ενταχθούν και όσοι ήταν εκτός αγοράς εργασίας πριν καν ξεσπάσει η πανδημία και ως εκ τούτου να υπάρξει πρόβλεψη για την επιδότησή τους.

Στην ίδια βάση, το εφάπαξ βοήθημα θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, δεν θα κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν.4512/2018.

Οι κοινωνικές ομάδες που θα ενταχθούν, όπως και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων, είναι ακόμα υπό εξέταση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ