ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόδοση 0,698% για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο - Σε χαμηλά 11 ετών το spread

Απόδοση 0,698% για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο - Σε χαμηλά 11 ετών το spread
AP Photo/Petros Giannakouris

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν επηρεάζει τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων συνέχισαν και σήμερα Τρίτη να σημειώνουν πτώση εν μέσω αγορών ελληνικών χρεογράφων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και εν μέσω θετικών ειδήσεων από το μέτωπο των εμβολίων.

Να σημειωθεί ότι οι αγορές προεξοφλούν πως ίσως 10 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων που υλοποιεί στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP) κατά 500 εκατ. ευρώ, από τα 1,35 δισ. ευρώ στα 1,85 δισ. ευρώ και την επέκτασή του ως το τέλος του 2021.

Οι δυνητικές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP φθάνουν συνολικά τα 27 δισ. ευρώ και έως σήμερα έχει αγοράσει περίπου 13,5 δισ. ευρώ.

Στη βάση αυτή η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου εξακολουθεί να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στις σημερινές συναλλαγές καταγράφει απόδοση 0,698%, χαμηλότερη κατά 4,38% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2009.

Το πενταετές ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 0,055% και το 15ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 0,872%, χαμηλότερη κατά 9% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Το ταμειακό «μαξιλάρι» φθάνει σήμερα τα 37δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τις αυξημένες ταμειακές υποχρεώσεις θα μπορούσε να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ως το τέλος του έτους με νέα έξοδο στις αγορές. Το 2021, πέραν των εξόδων της χώρας στις αγορές, τα ταμειακά διαθέσιμα θα στηριχθούν κατά 8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, τα διαρθρωτικά ταμεία, τις εκταμιεύσεις των ANFA-SMP, τα μικροδάνεια, τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης κ.α..

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να αξιοποιήσει την συγκυρία και της παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους 12 μήνες για να βελτιωθεί η αποκαλούμενη καμπύλη των αποδόσεων με εκδόσεις πενταετούς, δεκαετούς, 20ετούς ή και μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και με επανεκδόσεις (reopening) παλαιότερων εκδόσεων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ