ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα διαχειρίζεται καλά την κρίση

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα διαχειρίζεται καλά την κρίση
EPA

Τη θέση πως η Ελλάδα διαχειρίζεται καλά την κρίση της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει διατύπωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 είναι σύμφωνο με τις προτεραιότητες πολιτικής που καθορίστηκαν από το Συμβούλιο και προβλέπουν τη στήριξη της οικονομίας, τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μέτρων υγειονομικής περίθαλψης, τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των εταιρειών, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει μόλις τελειώσει η πανδημία» δήλωσε ο επικεφαλής της οικονομικής, νομισματικής και εμπορικής πολιτικής της Κομισιόν στα Νέα, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών Μέσων στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων οικονομικής πολιτικήςκαι την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, «η όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της έναντι του Eurogroup, παρά τις αντίξοες συνθήκες».

Όσον αφορά ερώτηση για την αύξηση του χρέους της χώρας μας εν μέσω της πανδημίας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με υψηλό χρέος και, ως εκ τούτου, τονίζουμε ιδιαίτερα την ανάγκη διασφάλισης μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους. Οπότε στον σχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι στοχευμένα και προσωρινού χαρακτήρα, ότι δεν επιφέρουν μακροπρόθεσμα αντίκτυπο στον προϋπολογισμό και στο χρέος». Πρόκειται για συστάσεις που πράγματι έχει ακολουθήσει η Ελλάδα βάσει της έκθεσης της Επιτροπής.

Κατά τον ευρωπαίο αξιωματούχο, το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να φτάσει στο 207% στο τέλος του 2021, αποτελεί μία από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που θα ελεγχθούν σε βάθος σε σχετική μελέτη, την οποία θα ετοιμάσει η Κομισιόν την άνοιξη.

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε» είπε.

Ποια άλλα στοιχεία θα εξεταστούν από την Επιτροπή στο πλαίσιο της μελέτης των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών; Οπως επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις, για την περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ατελή εξωτερική εξισορρόπηση και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας και χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα, κληρονομιά της προηγούμενης κρίσης, που δείχνει επιπλέον τα δομικά προβλήματα του πλαισίου αφερεγγυότητας και εκτέλεσης δανείων. Δήλωσε, πάντως, ότι «υπήρξαν βήματα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, αλλά με την τωρινή κρίση δίνουμε πάλι προσοχή στο ζήτημα». Μάλιστα, όπως είπε, τον Ιανουάριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει νέο σχέδιο δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ.

«Θα δούμε με ποια πιθανά βήματα θα αντιμετωπίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τωρινής κρίσης». Άλλωστε, όπως είπε, η ύφεση και η πρόβλεψη ότι η ανάκαμψη θα είναι πιο αδύναμη από ό,τι προβλεπόταν αρχικά οδηγούν σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικά στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν λαμβάνει σχετικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, όπως είναι η επέκταση του πλαισίου προσωρινής κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας βοήθεια για την υποστήριξη αφερεγγυότητας των εταιρειών.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Next Generation EU, το οποίο διαθέτει υψηλά επίπεδα επιχορηγήσεων. «Θα επέτρεπαν, ειδικά στην περίπτωση των χωρών με υψηλό χρέος, να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην οικονομία χωρίς περαιτέρω αύξηση του χρέους» τόνισε.

Σχετικά με την καθυστέρηση που έχει προκαλέσει το μπλόκο Ουγγαρίας και Πολωνίας, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους και να μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ταχεία συμφωνία για όλο το πακέτο. Η Επιτροπή συνεργάζεται με το Συμβούλιο της ΕΕ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να βρεθεί λύση. Είναι πράγματι πολύ σημαντικό για να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις» είπε, δηλώνοντας ότι ευελπιστεί οι συζητήσεις να κλείσουν εντός της χρονιάς που διανύουμε.

Όπως ξεκαθάρισε, είναι σημαντικό το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης να προχωρήσουν ως ένα συνολικό πακέτο. Επεξήγησε ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των οικονομιών και να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις, γι’ αυτό υπάρχουν γενικές οδηγίες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, 37% και 20% αντίστοιχα, και για τον λόγο αυτόν υπάρχει διασύνδεση και με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τις συστάσεις προς τα κράτη - μέλη.

«Τα 1,8 δισ. ευρώ είναι πακέτο, θα πρέπει να το ξεκλειδώσουμε συνολικά» τόνισε, επεξηγώντας ότι στο ΠΔΠ υπάρχουν σημαντικές πτυχές που μπορούν να βοηθήσουν με την ανάκαμψη και τις επενδύσεις, ενώ θα πρέπει επίσης να μην αφήσουμε πίσω την πορεία σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών που προβλέπεται μέσω της πολιτικής Συνοχής.

Τέλος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θεωρεί ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μέσω της ενεργοποίησης της γενικής ρήτρας διαφυγής θα επεκταθεί και στο 2022.

«Για το 2022 είναι νωρίς να πούμε, διότι υπάρχει τώρα σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας. Στο πλαίσιο των προσχεδίων προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς ξεκαθαρίσαμε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα ισχύσει στη διάρκεια του 2021».

Όπως δήλωσε, το ζήτημα θα επανεξεταστεί στις εκθέσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου την άνοιξη.

«Δεν προδικάζουμε το αποτέλεσμα της επανεξέτασης τώρα, διότι θα γίνει βάσει της οικονομικής κατάστασης την άνοιξη» τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ