ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Λαγκάρντ: Δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε τα εξής: «Τώρα, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Σίγουρα χρειάζεται καινοτομία από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η δική μου ελπίδα, όπως βλέπω τα πράγματα από τη δική μου οπτική, από την ΕΚΤ, είναι ότι θα εφαρμοστεί και θα αναπτυχθεί γρήγορα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες πολλών χωρών μελών έτσι όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο και εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τώρα το κατά πόσον θα πρέπει να αποτελέσει ένα μόνιμο μέσο, δεν θα το αποφασίσω εγώ ούτε μπορώ να πω τίποτε γι’ αυτό, παρατηρώ όμως ότι επηρεάζεται η κατάσταση – θα είναι αποτελεσματικό ελπίζω όταν θα αναπτυχθεί, και μπορώ να προτείνω να εξετάσουμε το κατά πόσον ένα τέτοιο μέσο, ή ένα αντίστοιχο μέσο με τις ίδιες αρχές, θα μπορούσε να επαναληφθεί κατ’ εξαίρεση σε επόμενη περίπτωση έκτακτης κατάστασης. Τώρα, πρόκειται για μια κατ’ εξαίρεση απόφαση και ήδη είναι εντυπωσιακή σαν απόφαση, αυτή που ελήφθη».

Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, το γνωστό ως και Next Generation EU έχει «παγώσει» εξαιτίας του βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο πακέτο των 1,82 τρισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της τηλεσυνόδου κορυφής των «27» Ευρωπαίων ηγετών.

Πάντως ήδη από χθες ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανάφεραν πως δεν αναμένεται ιδιαίτερη πρόοδος και εξέφραζαν φόβους για μία επ’ αόριστο καθυστέρηση του πακέτου προϋπολογισμού – και – ανάκαμψης τη στιγμή που τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται αντιμέτωπα με το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού.

Ουγγαρία και Πολωνία μπλόκαραν το πακέτο στη διάρκεια συνόδου των πρεσβευτών των ευρωπαϊκών κρατών στις Βρυξέλλες, επικαλούμενες την εναντίωσή τους σε έναν νέο μηχανισμό που επιτρέπει στην ΕΕ να διακόπτει τη χρηματοδότηση μιας χώρας εφόσον διαπιστώνεται ότι παραβιάζει το κράτος δικαίου. Οι ευρωπαίοι πρεσβευτές βέβαια κατάφεραν να εγκρίνουν τον επίμαχο μηχανισμό, διότι απαιτούνταν μόνο ειδική πλειοψηφία. Ουγγαρία και Πολωνία ωστόσο χρησιμοποίησαν κατόπιν το βέτο τους προκειμένου να μπλοκάρουν το επόμενο βήμα προς την οριστικοποίηση της επονομαζόμενης Απόφασης Ιδίων Πόρων – απαραίτητης προϋπόθεσης ώστε να δανειστεί η ΕΕ χρήματα για το νέο ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Οι δύο χώρες κατέστησαν επίσης σαφές πως αρνούνται την πολιτική τους στήριξη στον επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 1,074 τρισ. ευρώ, που πρέπει κανονικά να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ