ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκολύνσεις και παρατάσεις προθεσμιών για τους λογιστές που πάσχουν από κορωνοϊό ζητά το ΟΕΕ

Διευκολύνσεις και παρατάσεις προθεσμιών για τους λογιστές που πάσχουν από κορωνοϊό ζητά το ΟΕΕ
Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του ΟΕΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις βρίσκονται πελάτες λογιστών και φοροτεχνικών που νόσησαν από κορωνοϊό και ως εκ τούτου δεν μπορούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους εγκαίρως. Το θέμα ανέδειξε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με τον Προέδρου του, Κωνσταντίνο Κόλλια, να στέλνει επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, προτείνοντας τη νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος.

Ο κ. Κόλλιας πρότεινε συγκεκριμένη τροπολογία που θα διευθετεί το μείζον θέμα της κάλυψης των πελατών των λογιστών – φοροτεχνικών, σε περίπτωση, που οι τελευταίοι ασθενούν από κορωνοϊό, και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των πελατών τους, όταν είναι εξουσιοδοτημένοι για αυτό.

Η τροπολογία που πρότεινε το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

«Σε περίπτωση, που λογιστής – φοροτεχνικός βεβαιωμένα πάσχει από COVID- 19, μετατίθενται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεών του και των εντολέων – πελατών του, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί μέσω των αντίστοιχων πληροφοριακών συστημάτων του δημοσίου, καθώς και η εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του γραφείου του και των πελατών του.

Ειδικά για την περίπτωση θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού, η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι την εξουσιοδότηση του πελάτη του σε άλλο λογιστή – φοροτεχνικό».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θεωρεί πως δεδομένης της ειδικής βάσης δεδομένων που τηρεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και της εν γένει ιχνηλάτησης των κρουσμάτων COVID -19 είναι εύκολο για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να γνωρίζουν ποιοι λογιστές έχουν πράγματι νοσήσει και δικαιούνται παράταση ενός μηνός για την υποβολή των πάσης φύσεως δηλώσεών τους και των εντολέων – πελατών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ