ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ: Ανάγκη στήριξης της αγοράς με επιδοτήσεις, κούρεμα ληξιπροθέσμων, δόσεις αποπληρωμής οφειλών

ΓΣΕΒΕΕ: Ανάγκη στήριξης της αγοράς με επιδοτήσεις, κούρεμα ληξιπροθέσμων, δόσεις αποπληρωμής οφειλών
ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδότηση με 30% του τζίρου στην εστίαση, κάλυψη των λειτουργικών εξόδων με επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ζητεί μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ.

Η αγορά παρουσιάζει μια δραματική κατάσταση λέει στο CNN Greece o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και το ζητούμενο όπως λέει δεν είναι το άνοιγμα της αγοράς απλά, αλλά με τι όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξει η αγορά.

«Αν για παράδειγμα μιλήσουμε για την εστίαση και έχουμε άνοιγμα με 30% της δυναμικότητας των επιχειρήσεων ή περιορισμό του ωραρίου όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο. Κατ αυτή την έννοια οι επιχειρηματίες δεν έχουν λόγο να ανοίξουν».

Όπως λέει ο κ. Καββαθάς, μετά το προηγούμενο λοκντάουν, η αγορά της εστίασης άρχισε να ισορροπεί στο 50% του προηγούμενου κύκλου εργασιών της ένα μήνα μετά την επαναλειτουργία της.

«Και τότε ήταν καλοκαίρι. Τώρα που έχουμε χειμώνα με ποια λογική περιμένουν ότι θα γεμίσει ο κόσμος τις αίθουσες των εστιατορίων;».

Αναφορικά με το click away η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει επίσης τον προβληματισμό της τονίζοντας ότι μόνο το 7% του λιανεμπορίου έχει e-shop και κατά συνέπεια αυτό ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους μικρούς.

Το click away, λέει ο κ. Καββαθάς:

«Φυσικά είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να πούμε όχι αλλά αυτό που κάνει είναι να βοηθά στην αποσυμφόρηση των εταιριών κούριερ, μετατρέποντας τον πελάτη σε κούριερ.


Ο χρόνος παράδοσης ενός προϊόντος σήμερα είναι από 2 έως 10 μέρες και αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί το μεγάλο εμπόριο. Δεν θα βοηθήσει όμως τους μικρούς. Γι αυτό εκφράζουμε τον προβληματισμό μας».

Σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη για το λοκντάουν και ότι θα πρέπει να μιλάμε με δεδομένα και όχι με ημερομηνίες, ο κ. Καββαθάς τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους καθώς ήταν λάθος το προηγούμενο διάστημα να βγαίνουν υπουργοί και να δηλώνουν ότι θα ανοίξει η αγορά την μία ή την άλλη ημερομηνία.

«Αυτό δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην αγορά» σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Το 2ο τρίμηνο του 2020 η μεταβολή του κύκλου εργασιών στην εστίαση ήταν -66%. Το τρίτο τρίμηνο ήταν στο -31%.

Στον κλάδο της εστίασης η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει ένα πρόγραμμα στήριξης (μη επιστρεπτέα ενίσχυση) που θα φτάνει στο 30% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Και αυτό να ισχύσει για τους μήνες που οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή.

«Για την περίπτωση του Δεκεμβρίου μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι απαγορευτικό το ποσό και θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν κλείσουν επιχειρήσεις το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο» λέει ο κ. Καββαθάς.

Αναφορικά τώρα με τον αριθμό των λουκέτων μετά το πρώτο λοκντάουν, ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός τους με βάση τα στοιχεία που έχει από τις κατά τόπου ενώσεις, κάτι που είναι θετικό, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τις υποχρεώσεις τους το 2021 με βάση τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

«Το τι θα γίνει τότε δεν το ξέρουμε αλλά είναι ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας και ίσως να μην είναι διαχειρίσιμο. Εμείς έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση το κούρεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία και μετά μία ρύθμιση με πολλές δόσεις ώστε να μπορέσουν να ισορροπήσουν οι μικρομεσαίοι. Δεν θα είναι εύκολο το 2021» λέει ο κ Καββαθάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ