ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελίες συνταξιούχων για λάθη στα αναδρομικά

Καταγγελίες συνταξιούχων για λάθη στα αναδρομικά
INTIME

Λάθη και μειωμένα ποσά στην καταβολή των αναδρομικών στις προσωρινές συντάξεις καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο σε ανακοίνωσή του, από τεχνικό λάθος σε κάποια υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ σε μερικές χιλιάδες από το σύνολο των 34.000 περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων δεν ενσωματώθηκαν ούτε οι αυξήσεις που ορίζει ο νόμος (80% αντί για 50% επί του μισθού του δικαιούχου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του), ούτε όμως και τα αναδρομικά 15 μηνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εφαρμογή της διάταξης.

Το Δίκτυο, αναφορικά με τις προσωρινές συντάξεις, ισχυρίζεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ απέστειλαν επιστολή ήδη από τις 24 Νοεμβρίου προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνοντας για το πρόβλημα και ζητώντας χρόνο για την επίλυσή του. Σε σχετική ανακοίνωση καταθέτουν ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως αν τα γνωρίζει όλα αυτά και τι απαντά στους συνταξιούχους.

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, σε εκατοντάδες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι καταβλήθηκε μόλις ένα μέρος από το ποσό που επρόκειτο να χορηγηθεί.

Τονίζει πως έχει στη διάθεσή του «αρκετά παραδείγματα συνταξιούχων, που με βάση το εκκαθαριστικό τους άλλα ποσά περίμεναν να λάβουν και άλλα (πολύ λιγότερα) τελικά έλαβαν ή δεν έλαβαν καθόλου χρήματα».

Σύμφωνα με ένα από τα παραδείγματα που παραθέτει το Δίκτυο, συνταξιούχος που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 7/7/2014, οι κρατήσεις του με τον νόμο 4093/12 ξεκίνησαν από τον 6/2015 με ποσό 61,48 ευρώ τον μήνα (δεν είχε πάρει επικουρική) και τον 2/2016 η κράτηση του Ν. 4093/12 αυξήθηκε στα 107,55 ευρώ (διότι έλαβε επικουρική), δεν πήρε καθόλου αναδρομικά και δικαιούται 788,5 ευρώ καθαρά.

Σε άλλη περίπτωση δικαιούχος με αίτηση συνταξιοδότησης από 18/12/12 δεν ελαβε ούτω ευρώ ενώ δικαιούνταν 565,65 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ