SPONSORED ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CEO PMI: Στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας το ανθρώπινο δυναμικό

CEO PMI: Στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας το ανθρώπινο δυναμικό
YouTube

Το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα βασικά ατού της για την προσέλκυση επενδύσεων ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης που διοργανώθηκε στο κλείσιμο της χθεσινής -2ης- ημερας του Greek Economic Summit του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου. Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του κράτους και των επιχειρήσεων είναι κινήσεις που εκτιμάται πως θα βοηθήσουν περαιτέρω την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος, όπως σημείωσαν οι παρευρισκόμενοι.

«Η Ελλάδα έχει ένα εκπληκτικό και έξυπνο ανθρώπινο δυναμικό, καλά μορφωμένο και εξειδικευμένο» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Αντρέα Καλαντζόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της Philip Morris International (PMI), ο οποίο δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος από την παρουσία του πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα και κυρίως από την πορεία της πιο πρόσφατης επένδυσης που αφορούσε στη νέα μονάδα της Παπαστράτος. «Η Παπαστράτος, η θυγατρική της PMI στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας εδώ και 90 χρόνια. Ως PMI έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα σε φυσικές εγκαταστάσεις, με την τελευταία μας επένδυση να ξεκίνησε το 2017 όταν μετατρέψαμε ένα ολόκληρο εργοστάσιο τσιγάρων σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, με εξαγωγική δραστηριότητα σε 6 χώρες. Καθώς το προϊόν μας μεγαλώνει, αυξάνονται οι δυνατότητες επέκτασης και για το εργοστάσιο. Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο προϊόν και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι τόσο όσον αφορά τους ελέγχους ποιότητας όσο και την αποτελεσματικότητα της εγκατάστασης παραγωγής» ανέφερε ο κ. Καλαντζόπουλος.

Ο κ. Καλαντζόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι οι επενδύσεις απαιτούν σταθερότητα, περιορισμό της γραφειοκρατίας και επαγγελματική διαχείριση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δείχνει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τους συγκεκριμένους τομείς.

Παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Καλαντζόπουλο για τη βοήθεια που παρείχε η PMI για την αντιμετώπιση των αναγκών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού κολοσσού αναφέρθηκε ακόμη στο κρίσιμο θέμα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. «Μπορεί η αντιμετώπιση του Covid-19 να είναι το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά το λαθρεμπόριο αποτελεί ένα ευρύτερο πρόβλημα και πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κυκλοφορία πλαστών προϊόντων στην αγορά. Αν κάτι μας έχει διδάξει η εμπειρία μας από την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων είναι ότι απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό όλων αυτών των προϊόντων» τόνισε ο επικεφαλής της PMI.

Πηγή φωτό: YouTube

Η ενημέρωση αλλά και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει η PMI να προωθήσει και ένα ακόμη όραμα της που είναι να προσφέρει εναλλακτικές επιλογές στους καπνιστές με περιορισμένης επικινδυνότητας προϊόντα, όπως είναι το IQOS. Ο κ. Καλαντζόπουλος σημείωσε ότι η PMI έχει αναπτύξει μία ευρεία γκάμα σχετικών προϊόντων προσπαθώντας να υλοποιήσει το όραμα της που είναι να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί η κατανάλωση τσιγάρων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PMI, το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση των καταναλωτών, το δεύτερο είναι η παροχή εναλλακτικών επιλογών, το τρίτο, όμως, είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου πριν οι επιχειρήσεις προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις που περιλαμβάνουν τόσο νέες εγκαταστάσεις όσο και αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Οι επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας αλλά και η ψηφιοποίηση ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλμπέρτο Μπούρλα να ανακοινώνει ότι η αμερικανική εταιρεία επεκτείνει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας ένα κέντρο υπηρεσιών που προορίζονται για χρήση στο εσωτερικό του ομίλου. Το κέντρο θα απασχολεί αρχικά 350 άτομα και προστίθεται στο υπάρχον που αφορά το υπάρχον κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας και ανάπτυξης που θα φθάσει μέχρι το τέλος του έτους να απασχολεί 200 άτομα με πλάνο διπλασιασμού στα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχο πλάνο διπλασιασμού του ανθρώπινου δυναμικού στο δικό της κέντρο ψηφιακών δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη με 400 άτομα έχει και η Deloitte, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Punit Rentzen κατά τη διάρκεια του ίδιου πάνελ.

Η συζήτηση στο συγκεκριμένο πάνελ επικεντρώθηκε και σε θέματα που αφορούν την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Καλαντζόπουλος ρώτησε μάλιστα τον πρωθυπουργό αν υπάρχουν πλάνα για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που υπάρχουν και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν ότι θα υπάρξουν κινήσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και για την μεγαλύτερη εξωστρέφεια τους ιδίως προς μεγάλες αγορές με πολλές ευκαιρίες όπως είναι αυτές της Αφρικής και της Ινδίας.