ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοικτή η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου

Ανοικτή η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του Χρηματιστηρίου
ΙΝΤΙΜΕ

Στις 18 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του για την Εθνική Ασφαλιστική.

Στο τραπέζι βρίσκονται δύο σχέδια. Το πρώτο περιλαμβάνει μια σύνθετη διαδικασία πώλησης προς την CVC Capital Partners (η οποία έχει αρκετές αδυναμίες σε επίπεδο ευρωπαϊκών κανόνων) που αποτιμά χαμηλά την αξία της ασφαλιστικής επιχείρησης. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την εισαγωγή του 51% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαδικασία που με τις σημερινές συνθήκες στην κεφαλαιαγορά θα είχε μεγάλη επιτυχία.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG COMP) έχει επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να βάλει την Εθνική Ασφαλιστική στο Χρηματιστήριο έως τα μέσα του 2021, ο χρόνος δεν αποτελεί πρόσκομμα για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική, οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, οι χρηματιστές, αλλά και πολιτικά κόμματα τάσσονται υπέρ της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα χρηματιστηριακών κύκλων η διαδικασία αυτή θα ήταν η πλέον διαφανής και συμφέρουσα για την τράπεζα, τους επενδυτές και τους μετόχους.

Όπως αναφέρουν:

-Η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιτυχή άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων στην κατάλληλή τιμή. Αναφέρουν δε πως η αποτίμηση της αγοράς θα αποτύπωνε πλήρως την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχέση με την απομείωση αξίας που έχει γίνει για να προχωρήσει η συμφωνία με τη CVC. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το 51% της τράπεζας θα μπορούσε να διατεθεί μέσω IPO σε τιμή που θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ, όταν η CVC Capital Partners προσφέρει 450 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

-Πέραν του υψηλού τιμήματος που θα εισέπραττε η Εθνική Τράπεζα από μια ενδεχόμενη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του ΧΑΑ, θα διατηρούσε ένα ποσοστό 49% στην ασφαλιστική επιχείρηση, ήτοι θα μπορούσε να λαμβάνει μερίσματα από τις σταθερά θετικές επιδόσεις της εταιρείας.

-Η όλη διαδικασία θα γινόταν με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στις περιπτώσεις συμμετοχής τυχόν στρατηγικών επενδυτών.

-Η διάθεση των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό θα είχε άμεσα θετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα συνέβαλε στο να αναδειχτούν η δυναμική και οι προοπτικές της, θα συνέβαλε πιθανότατα στην επανακατηγοριοποίηση της στις αναπτυγμένες αγορές, θα προσέλκυε νέους επενδυτές και θα ενίσχυε τον σχεδιασμό για την εισαγωγή και άλλων οργανισμών στο ΧΑΑ.

- Η ζήτηση για μετοχές της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι πολύ μεγάλη, σε μια περίοδο που ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών ύψους 300 εκατ. ευρώ, με μικρότερη ετήσια κερδοφορία από την Εθνική Ασφαλιστική, υπερκαλύπτονται σε χρόνο ρεκόρ.

- Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν θα βρισκόταν σε κλοιό κριτικής και αμφισβήτησης όπως συμβαίνει σήμερα με τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της σε έναν ενδιαφερόμενο (με αξία που έχει ήδη απομειωθεί στα βιβλία του ιδρύματος) και κανείς δεν θα αναζητούσε ευθύνες από τη Διοίκηση Μυλωνά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ