ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος σε μισθό 500 ευρώ και νέο «ψαλίδι» σε συντάξεις άνω των 1300 ευρώ

Φόρος σε μισθό 500 ευρώ και νέο «ψαλίδι» σε συντάξεις άνω των 1300 ευρώ
Getty Images/Ideal Images

Κίνδυνο να χάσουν το αφορολόγητο διατρέχουν συνταξιούχοι των 600 ευρώ και ιδιωτικοί υπάλληλοι των 500 ευρώ σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση των θεσμών για μείωση του αφορολογήτου.

Οι θεσμοί παρουσίασαν χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τη δική τους πρόταση για τη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θέτει στο επίκεντρο τη μείωση του υφιστάμενου αφορολογήτου των 9.550 ευρώ που οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM πρότειναν τη μείωση του ύψους του εισοδήματος που παραμένει αφορολόγητο από τα 9.550 ευρώ στις 7.000 ευρώ, είτε εναλλακτικά τη μείωση της έκπτωσης φόρου που ισχύει σήμερα, σε μόλις 1.700 ευρώ. Δηλαδή 400 ευρώ χαμηλότερα.

Η πρόταση αυτή επηρεάζει άμεσα όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή συνταξιούχους των 600 ευρώ και νέους ιδιωτικούς υπαλλήλους των 500 ευρώ. Να σημειωθεί πως με το υφιστάμενο σύστημα το αφορολόγητο προστατεύει μισθούς και συντάξεις των 700 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα και δηλώνει 8.400 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 280 ευρώ, όταν σήμερα είναι στο αφορολόγητο.

Κατρούγκαλος: «Μαχαίρι» σε συντάξεις άνω των 1300 ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατγρούγκαλος προανήγγειλε περικοπές σε όσους έχουν αθροιστικό εισόδημα από συντάξεις που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ. Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προστασία όσων το εισόδημα φτάνει μέχρι τα 1300 ευρώ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μειώσεις για όσους ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι:

«δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι μεγάλες αποκλίσεις έχουν σημειωθεί στο ασφαλιστικό σύστημα όπου οι δανειστές επιμένουν στην αναλογικότητα ενώ η ελληνική κυβέρνηση στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα την εθνική σύνταξη και τους συντελεστές αναπλήρωσης. Επιπλέον, στη ρύθμιση των ζητημάτων προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αλλά και στις βελτιώσεις, όπως είπε, που προωθεί η κυβέρνηση για αγρότες, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα «κόκκινα δάνεια» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Η απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς επιδιώκοντας να αποσπάσει την απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα για όλες τις δανειακές συμβάσεις όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 500.000 ευρώ, για δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ.

Οι δανειστές τάσσονται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης όλων των κατηγοριών δανείων και επιμένουν η όποια προστασία να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλετών.

Θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική των πώληση των δανείων σε funds οι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ οι σχετικές συναλλαγές. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά όχι μόνον αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό , αλλά ζήτησε και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία για το ΦΠΑ, αλλά και από το νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ