ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» η φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων

«Αγκάθι» η φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Θέλοντας να καταστήσουν ελκυστική των πώληση των δανείων σε funds οι ΔΝΤ,ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ οι σχετικές συναλλαγές.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά όχι μόνον αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό , αλλά ζήτησε και γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία για το ΦΠΑ, αλλά και από το νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων.

Στην σημερινή συνάντηση εξετάσθηκε και ο τρόπος φορολόγησης των τραπεζών όσον αφορά το «κούρεμα» κόκκινων δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι πρέπει να διευκρινισθεί εάν οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες του νόμου 2003 και αν το μέρος των δανείων που θα οδηγείται σε διαγραφή θα φορολογούνται ως εισόδημα.

Παράλληλα , στη σημερινή συνάντηση εξετάσθηκαν οι περιπτώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές, εκτός από τις τράπεζες, σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Αν και η ελληνική πλευρά προσήλθε στις σημερινές συζητήσεις με τους θεσμούς επιδιώκοντας να αποσπάσει την απαγόρευση της πώλησης απαιτήσεων σε μη τραπεζικά ιδρύματα για όλες τις δανειακές συμβάσεις όταν αυτές συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 500.000 ευρώ, για δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες έως 250.000 ευρώ και για καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ, ωστόσο το θέμα δεν εξετάσθηκε σε βάρος.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα έχει νέο ραντεβού με τους εκπροσώπους των θεσμών την προσεχή Τρίτη.

Ο αναπτυξιακός νόμος

Παράλληλα, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που περιλαμβάνονται στον αναπτυξιακό νόμο ήταν σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης της Γενικής Γραμματέως Στρατηγικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδη με τους εκπροσώπους των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ