ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ο κορωνοϊός αλλάζει τις προτιμήσεις ενοικιαστών και υποψήφιων αγοραστών - Ποιοι κερδίζουν

Ακίνητα: Ο κορωνοϊός αλλάζει τις προτιμήσεις ενοικιαστών και υποψήφιων αγοραστών - Ποιοι κερδίζουν
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Νέα δεδομένα σε σπίτια και διαμερίσματα φέρνει ο κορωνοϊός αλλά και η επέκταση work from home, αλλάζοντας τις προτιμήσεις των ενοικιαστών αλλά και των υποψήφιων αγοραστών.

Τα μεγαλύτερα σπίτια στα προάστια, τα διαμερίσματα με ξεχωριστούς χώρους που μπορούν να απομονώνονται αλλά και τα ακίνητα με αυλή ή κήπο είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της νέας κανονικότητας.

Στον αντίποδα, τα μικρά σπίτια στο κέντρο των πόλεων, που «κέρδιζαν πόντους» από το γεγονός ότι βρίσκονταν σε απόσταση ποδιού από πλήθος δραστηριοτήτων αλλά και εργασιακών χώρων πέφτουν σε δημοτικότητα, τουλάχιστον μέχρι να κοπάσουν πλήρως οι επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ χαμένοι είναι και όσοι μίσθωναν σπίτια μέσω Airbnb.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece στελέχη με γνώση της κτηματαγοράς, αυτό που βιώνουμε είναι μια αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Και μπορεί οι άμεσες συνέπειες του κορονοϊού να σταματήσουν σχετικά σύντομα, οι αλλαγές που επιφέρουν θα μας ακολουθούν για χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παγίωση της εξ’ αποστάσεως εργασίας, καθώς πολλές εταιρείες θα την υιοθετήσουν μόνιμα, τουλάχιστον για ένα κομμάτι του προσωπικού τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια στα προάστια θα γίνουν σαφώς πιο δημοφιλή, καθώς το μεγάλο τους μειονέκτημα, η απόσταση δηλαδή από το κέντρο εξαφανίζεται για όσους δουλεύουν από το σπίτι. Έτσι, με τα ίδια χρήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να νοικιάσουν κατά κανόνα μεγαλύτερα σπίτια και να έχουν την άνεση της χαμηλότερης ρυμοτομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την Αθήνα είναι τα Μεσόγεια, καθώς, όπως αναφέρει στο CNN Greece η κυρία Ναυσικά Μποκτού, Σύμβουλος Κτηματομεσιτικών Υπηρεσιών, περιοχές όπως ο Γέρακας, η Ανθούσα και η Παλλήνη καταγράφουν ήδη αυξημένο ενδιαφέρον, το οποίο αναμένεται να μετουσιωθεί σε αγοραπωλησίες ή ενοικιάσεις με τη λήξη του lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακόμα όμως και στα ίδια τα σπίτια υπάρχουν αλλαγές στις προτιμήσεις των αγοραστών και των ενοικιαστών. Η λογική του “open plan”, δηλαδή των μεγάλων ενιαίων χώρων, όπως σαλονοτραπεζαρίες χάνει έδαφος. Αντίθετα, πιο δημοφιλή γίνονται τα σπίτια και τα διαμερίσματα με ξεχωριστούς χώρους, όπου οι κάτοικοι μπορούν να απομονωθούν για να δουλέψουν, να παρακολουθήσουν μαθήματα και γενικότερα να πραγματοποιήσουν εξ’ αποστάσεως δραστηριότητες με ησυχία.

Επιπλέον, σπίτια με αυλή ή κήπο καθώς και εκείνα που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών με μεγάλους κοινόχρηστους χώρους «κερδίζουν πόντους» στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων, καθώς προσφέρουν ευκαιρίες δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού χωρίς να περιορίζουν τους κατοίκους τους σε τέσσερις τοίχους.

Ενδιαφέρον για το παραλιακό μέτωπο

Παράλληλα, έντονο παραμένει το ενδιαφέρον για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, ειδικά ενόψει και των νέων έργων ανάπτυξης με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για σαφώς υψηλότερα βαλάντια, καθώς ειδικά τα σπίτια με θέα στη θάλασσα έχουν δεχθεί τις μικρότερες πιέσεις ως προς τις τιμές. Μάλιστα, εκεί το ενδιαφέρον προέρχεται και από το εξωτερικό, καθώς εκτιμάται πως στελέχη εταιρειών που μπορούν να δουλεύουν εξ’ αποστάσεως θα προτιμήσουν χώρες όπως η Ελλάδα για να μένουν. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου έχει ευεργετικές συνέπειες και σε γειτονικές περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει η κυρία Μποκτού είναι η Καλλιθέα, η οποία γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά στην παραλία και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ακόμα όπως προσφέρει ευκαιρίες αγοράς ή ενοικίασης σε πολύ λογικές τιμές.

Πίεση στο κέντρο λόγω Airbnb

Στον αντίποδα, διόρθωση καταγράφουν οι τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές του κέντρου των Αθηνών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κουκάκι, καθώς λόγω Airbnb είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη τα τελευταία χρόνια. Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον τουρισμό «χτύπησαν» κατά κόρον τα διαμερίσματα που λειτουργούσαν ως Airbnb, με αποτέλεσμα οι τιμές να επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα, χωρίς πάντως σε καμία περίπτωση να θεωρούνται φθηνές. Όπως αναφέρουν στελέχη της κτηματαγοράς, το τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμη «γρίφος», μια και μένει να φανεί πότε και σε ποιο βαθμό θα επανέλθει η οικονομία διαμοιρασμού και οι αφίξεις μέσω Airbnb θα καλύψουν ξανά την υπάρχουσα προσφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ