ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματαγορά: Σε ποιες περιοχές οι αξίες των ακινήτων καταγράφουν αύξηση

Κτηματαγορά: Σε ποιες περιοχές οι αξίες των ακινήτων καταγράφουν αύξηση
INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αντοχή επιδεικνύει η ελληνική κτηματαγορά στην πανδημία του κορωνοϊού, με τα στοιχεία πώλησης και ενοικίασης των κατοικιών να δείχνουν πως οι τιμές αυξάνονται, κυρίως, λόγω των έργων υποδομών. 

Οι αναπλάσεις αναβαθμίζουν περιοχές που για χρόνια χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες» είτε «υποβαθμισμένες» και ενδεικτικά παραδείγματα αυξητικής τάσης είναι οι συνοικίες σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Πειραιά, Ελληνικό και οι περιοχές κοντά στη γραμμή 4 του μετρό, όπως το Γαλάτσι και ο λόφος της Κυψέλης. Δείκτης για την πορεία των τιμών πώλησης και ενοικίασης είναι επίσης οι μετακομίσεις εταιρειών σε τοποθεσίες εκτός κέντρου και οι επενδύσεις πολυεθνικών.

Πέραν των περιοχών του Νομού Αττικής,, η κτηματαγορά διατηρεί αντιστάσεις σε όλη την Ελλάδα, με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης να παραμένουν σταθερές ή και με αυξήσεις, όπως στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.

Ειδικότερα, η απόφαση επένδυσης της Microsoft να εγκαταστήσει το σύμπλεγμα των τριών data centers στην περιοχή θα λειτουργήσει θετικά για την ευρύτερη περιοχή του λαυρεωτικού δήμου. Η ανοικοδόμηση στην περιοχή θα συντελέσει στην αύξηση των αξιών των ακινήτων και στην προσέλκυση ενδιαφερομένων, διότι θα δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, αλλά και λόγω του καλύτερου επιπέδου διαβίωσης. Το ζητούμενο μηνιαίο κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 4,3 έως 6,6 ευρώ/τ.μ. και οι ζητούμενες τιμές πώλησης διαμερισμάτων 70-110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου κυμαίνονται από 1.222 έως 1.644 ευρώ/τ.μ.

Παράλληλα, οι περιοχές κατά μήκος της νέας γραμμής 4 του μετρό, πριν από την Covid-19 εποχή, είχαν γίνει πόλος έλξης τόσο εγχώριων επενδυτών όσο και funds που στοχεύουν στην υπεραξία στο άμεσο μέλλον. Η ζήτηση στις περιοχές αυτές μετά τη λήξη της πανδημίας θα συγκεντρώσει και πάλι τα βλέμματα των επενδυτών. Οι τοποθεσίες που θα αποτελέσουν το μήλον της Εριδος κατά την έναρξη των εργασιών της νέας γραμμής 4 του μετρό θα είναι το Γαλάτσι, η περιοχή πλησίον του σταθμού Ελικώνος που βρίσκεται στον λόφο της Κυψέλης καθώς και η περιοχή πλησίον των δικαστηρίων, όπου θα κατασκευαστεί η στάση του μετρό Δικαστήρια. Στη στάση Δικαστήρια και Αλεξάνδρας θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης κυρίως για γραφειακούς χώρους, διότι ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα αυτοτελή κτίρια και στοκ γραφειακών χώρων.

Επίσης, το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη Δυτική Αθήνα, καθώς και την ακριβότερη περιοχή για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών προαστίων, αν το ακίνητο βρίσκεται περιμετρικά του άλσους. Παρόμοια περίπτωση είναι η οικιστική περιοχή περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού, που θα αλλάξει εικόνα προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον όταν αρχίσουν να υλοποιούνται τα έργα ανάπλασης. Οι φυλακές που βρίσκονται στον αστικό ιστό και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους θα δημιουργηθεί πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής, διαχρονικό αίτημα τόσο των κατοίκων του Κορυδαλλού όσο και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Ενα σχέδιο που σε βάθος χρόνου θα κινητοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται προ των πυλών. Η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και για τη χώρα συνολικά. Ετσι, περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, αντίστοιχο με εκείνο που είχε γίνει στο παρελθόν στην περιοχή του Ψυρή.

Το Ελληνικό διατηρούσε μια διαφορά στις τιμές πώλησης -10%, -15% σε σχέση με τη Γλυφάδα και τη Βούλα και τελικά κατάφερε να εξισορροπήσει αυτή την ψαλίδα μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου στο Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με τα Νέα, όταν το μητροπολιτικό πάρκο αρχίσει πραγματικά να αποκτά μια ολοκληρωμένη μορφή, τότε εκτός από την οικιστική ανάπτυξη θα καταγραφούν αυξήσεις των αξιών στα επαγγελματικά ακίνητα, διότι η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου μέσα στο Ελληνικό θα αναβαθμίσει την κτηματαγορά των επαγγελματικών ακινήτων και θα οδηγήσει τα νότια προάστια να γίνουν σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ