ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς σχεδιάζεται να γίνει η εξόφληση των χρεών της πανδημίας

Πώς σχεδιάζεται να γίνει η εξόφληση των χρεών της πανδημίας
INTIME

Ένα νέο βελτιωμένο σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας σε πολλές και μικρές δόσεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 120, εξετάζει να βάλει το οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων με τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης

Στο υπουργείο Οικονομικών απορρίπτουν το αίτημα για κούρεμα των οφειλών και εξετάζουν σε πρώτη φάση επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου και παράλληλα να βελτιώσουν την έκτακτη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας.

Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «τον Απρίλιο πρέπει να επαναξιολογηθεί η δυνατότητα μιας επιχείρησης να καταβάλει τις 12 ή τις 24 δόσεις», στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν την ειδική ρύθμιση για τα κορωνοχρέη, η οποία με τον αρχικό σχεδιασμό έχει προγραμματιστεί να τρέξει από τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει:

-Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου.

-Εξόφληση οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.

-Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

-Περισσότερες δόσεις (πάνω από 24) θα κερδίζουν μόνο όσοι αποδειχθεί ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Δηλαδή όσοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας.

Πιο απλά, το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει ότι όσοι επιλέξουν την εξόφληση των χρεών σε 12 δόσεις θα είναι άτοκες, όσοι επιλέξουν τις 24 δόσεις θα είναι έντοκες με επιτόκιο 2,5%, ενώ περισσότερες δόσεις θα δίνονται σε όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη και έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την κρίση.

Για τις περισσότερες εξετάζεται να ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας.

Όσο μεγαλύτερη η ζημιά, τόσο περισσότερες δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ