ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των κορωνο-χρεών

Το σχέδιο ρύθμισης για την εξόφληση των κορωνο-χρεών
Pixabay

Mε την αγορά να ζητάει κούρεμα χρεών και 120 δόσεις για τις οφειλές προς την εφορία που γεννήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα το οικονομικό επιτελείο μετρά τις αντοχές των κρατικών ταμείων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει αποφάσεις τον Απρίλιο για βελτίωση του σχεδίου ρύθμισης για την εξόφληση των κορωνο-χρεών σε πολλές και μικρές δόσεις που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φθάσουν και τις 120.

Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν προβλέπει:

  • Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου.
  • Εξόφληση των οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.
  • Εξόφληση των οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  • Εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες δόσεις (πάνω από 24) μόνο για όσους αποδειχθεί ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Δηλαδή όσοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Οι περισσότερες και μικρότερες δόσεις θα δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες που έχει υποστεί ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του και το επιτόκιο θα είναι πιο αλμυρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ