ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με νέο πακέτο στήριξης ξεκινά η εβδομάδα – Ανακοινώσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Με νέο πακέτο στήριξης ξεκινά η εβδομάδα – Ανακοινώσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα
INTIME

Με νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας αρχίζει η εβδομάδα για το οικονομικό επιτελείο μετά την επιβολή των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, τα οποία συνεχίζουν να προκαλούν στραγγαλισμό στον τζίρο των επιχειρήσεων και να ασκούν περαιτέρω πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, με το μηνιαίο κόστος για το σύνολο της οικονομίας να υπολογίζεται πλέον στα 2,4 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση έχει τραβήξει το χαρτί της ρευστότητας για να κερδίσει τη δύσκολη μάχη με την επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους μέσω των εργαλείων των αναστολών υποχρεώσεων, των προγραμμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής, την παράταση του μέτρου μη καταβολής των ενοικίων μέχρι και τον Μάρτιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται η ρύθμιση - ανάσα των χρεών της πανδημίας να μπει στο τραπέζι μόλις σταματήσουν οι αναστολές φορολογικών και δανεικών υποχρεώσεων τον Απρίλιο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό ο έκτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία αναμενόταν να αρχίσει τον Μάρτιο, αναμένεται να τρέξει τελικά από τον Φεβρουάριο. Εντός του 2020, όπως δήλωσε υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα («MEGA Σαββατοκύριακο») δόθηκαν στις επιχειρήσεις 5,5 δισ. ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών και τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ τα 3 δισ. ευρώ θα είναι τους πρώτους μήνες του έτους, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε το 2020 στα 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν υπολογιστεί τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως την προσεχή εβδομάδα θα πληρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, είχε βελτιωμένο αλγόριθμο.

Η χειρότερη των προβλέψεων πορεία της πανδημίας ανοίγει τη βεντάλια της κρατικής στήριξης με το οικονομικό επιτελείο να μιλάει ανοιχτά για επέκταση και εμπλουτισμό των μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα, ωστόσο με στόχευση καθότι οι πόροι, όπως τονίζουν, δεν είναι απεριόριστοι. Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας (ΕΡΤ) προανήγγειλε συνέχιση και ενίσχυση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα νέων ρυθμίσεων οφειλών, λέγοντας ότι αυτό θα συζητηθεί μόλις σταματήσουν οι αναστολές φορολογικών και δανεικών υποχρεώσεων τον Απρίλιο.

Σχετικά με το μέτρο επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι αναμένεται συνάντηση με τους επαγγελματικούς φορείς για να υπάρξει σύμπνοια για κριτήρια συμμετοχής των επιχειρήσεων και υπενθύμισε πως το μέτρο αφορά την κάλυψη πάγιων δαπανών για την περίοδο από τον Μάρτιο 2020 και μετά, με την προϋπόθεση της πτώσης του τζίρου κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, για την οποία εκτιμάται ότι η συνολική μείωση του τζίρου ανέρχεται σε 2,54 δισ. ευρώ, αλλά και στα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το κόστος από την απώλεια φόρων, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων στήριξης αυξήθηκε από τα 500 εκατ. ευρώ στα 700 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση μετά τις τελευταίες αποφάσεις.

Επανέλαβε πως δεν είναι ακόμη εφικτό να υπολογιστεί το ύψος στο οποίο θα φτάσει το κόστος από τα μέτρα στήριξης, καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ο χρόνος και η ένταση της υγειονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ