ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στις e-αποδείξεις και στα τεκμήρια

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στις e-αποδείξεις και στα τεκμήρια
INTIME

Το όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις θα παραμείνει και για τα εισοδήματα του 2021.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.

Όσον αφορά στα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ανέφερε ότι δεν θα ισχύσει το όριο του 30% επί του εισοδήματος επειδή υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown, για να προσθέσει ωστόσο ότι οι ηλεκρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί 8%-10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2020 προβλέπουν μείωση του ορίου του 30% στα επίπεδα του 20% ή και πιο κάτω, αλλά και την ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός του με e-αποδείξεις.

Παράλληλα, με τα τεκμήρια διαβίωσης να απειλούν εφέτος χιλιάδες φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για χιλιάδες νοικοκυριά.

Όπως είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπάρχουν «όλες οι κρατικές βοήθειες οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα», καθώς και το μη επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, «θα λειτουργήσουν φέτος, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ