ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 11,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το 2020 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Στα 11,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το 2020 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
INTIME

Στα 11,2 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το 2020 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κατάρρευση των τουριστικών εσόδων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε έλλειμμα 11,2 δισ. ευρώ, κατά 8,4 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία εν μέρει αντισταθμίστηκε κυρίως από τον περιορισμό (κατά 4,3 δισ. ευρώ) του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως από τη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

Ο περιορισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών στα 18,5 δισ. ευρώ το 2022 από τα 22,8 δισ. ευρώ προέρχεται από τη μεγαλύτερη σε απόλυτο μέγεθος και με ταχύτερο ρυθμό μείωση των εισαγωγών σε σχέση με εκείνη των εξαγωγών. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις στην αξία των εξαγωγών και εισαγωγών καυσίμων.

Ειδικότερα, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,9% σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 5,5%. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,2% σε τρέχουσες τιμές ( 3,8% σε σταθερές τιμές).

Η σημαντική μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών κατά 18,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο των λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ανήλθαν το 2020 στα 4,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 76,5% σε σχέση με το 2019, όταν και είχαν ανέλθει σε 18,1 δισ. ευρώ. Την ίδια πτώση είχαν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών. Οι δε εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές μειώθηκαν κατά 15,3% στα 13,8 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, αλλά και της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από τα λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρή μείωση σε σχέση με το 2019.

Το Δεκέμβριο του 2020, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 551 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 334 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ για το 2020 συνολικά παρουσίασε πλεόνασμα μεγαλύτερο κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ.

Το 2020, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 8,4 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 6,4 δισ. ευρώ από το αντίστοιχο έλλειμμα του 2019.

Το 2020, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 690 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις τους αύξηση κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 33,7 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 12,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή (κατά 2,5 δισ. ευρώ), που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 40,1 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και την αύξηση (κατά 14,9 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,7 δισ. ευρώ, έναντι 7,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ