ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνητρα για πλαστικό χρήμα

Κίνητρα για πλαστικό χρήμα
eurokinissi/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κίνητρα για να γίνουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές καθημερινότητα στη ζωή των Ελλήνων πολιτών σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να περιοριστεί η χρήση των μετρητών και να μειωθεί η διακίνηση  "μαύρου" χρήματος.  

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου που εξήγησε στο CNN Greece τις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη πριν χαλαρώσουν» τα capital controls το υπουργείο θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ανάμεσα στα μέτρα που σχεδιάζουν είναι :

Κληρώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους στις οποίες θα συμμετέχουν με όλες τις συναλλαγές τους μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας και θα κερδίζουν ειδικά δώρα ή και έκπτωση φόρου. Στις σκέψεις είναι να επιστρέφεται ο ΦΠΑ της συγκεκριμένης αγοράς. Το ύψος της έκπτωσης θα καθοριστεί με βάση τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τις αντοχές του προϋπολογισμού, εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές.

Κίνητρα θα δοθούν και στις επιχειρήσεις, με τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού, για τον οποίο σχεδιάζεται να παρέχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες ή και στο ίδιο το δημόσιο. Θα δίνεται δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης σε κάποιες περιπτώσεις απαιτήσεων.

Ακόμη θα μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Ουσιαστικά, οι τράπεζες θα αρκεστούν στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κια σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να μειώσουν δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ