ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΦ: Ανεβάζει ταχύτητα – 600 εκατ. ευρώ, 12 νέα εργοστάσια & 2.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2025

ΠΕΦ: Ανεβάζει ταχύτητα – 600 εκατ. ευρώ, 12 νέα εργοστάσια & 2.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2025

Για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, με «όπλα» τους μία σειρά επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων, νέες μονάδες παραγωγής, συνεργασίες με ερευνητικά Κέντρα και πανεπιστήμια, αλλά και στοχευμένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, εργάζονται ήδη πυρετωδώς, οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ανεβάζει ταχύτητα και αλλάζει επίπεδο, γιατί διαθέτει όλα τα εχέγγυα να το πράξει, τόνισαν στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Δέμος. Κάτι που είναι δε αξιοσημείωτο και το οποίο επεσήμανε εμφατικά και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του, οι Έλληνες, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δεν στερήθηκαν ούτε μία ημέρα τα αναγκαία τους φάρμακα και τις θεραπείες, την ώρα που η ίδια η Ευρώπη κλονίστηκε από σοβαρές ελλείψεις σε πρώτες ύλες.

Η συνέντευξη τύπου της Πέμπτης της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, είχε θετικό πρόσημο και έναν αέρα αισιοδοξίας, όπως τόνισαν οι κ.κ. Τρύφων και Δέμος, αφήνοντας πίσω για πρώτη φορά, την γκρίνια, η οποία ταλάνισε τουλάχιστον μία δεκαετία τον κλάδο, συνεπεία των προηγούμενων πολιτικών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να θέσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε καθεστώς αποβιομηχάνισης, αντί επενδύσεων.

Οι ομιλητές χαιρέτησαν την ύπαρξη κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη και υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης σταθερού πλαισίου σε βάθος χρόνου ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις. Ο λόγος για τον συμψηφισμό επενδυτικών δαπανών με μέρος του clawback, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το β΄ εξάμηνο του 2019 και οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Εξάλλου, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, θα υποβληθούν 46 προτάσεις στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Σήμερα μιλάμε για ένα σύστημα κινήτρων, όπως το αναπτυξιακό clawback, για μία ισχυρή παραγωγική βάση 30 επιχειρήσεων που διαθέτουν 40 εργοστάσια, για συνεργασίες με σημαντικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, προσθέτοντας: Η Κοινή υπουργική απόφαση για το αναπτυξιακό clawback τόσο του 2019 όσο και του 2020 ύψους 100 εκατ. ευρώ, αποτελεί ήδη μία σημαντική βάση και σημαντικό κίνητρο, προκειμένου να προγραμματιστούν μία σειρά επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στην επόμενη 4ετία, που αναμένεται να δημιουργήσουν 2.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες. Απελευθερώνεται δηλαδή μία αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, με στόχο το κρίσιμο διάστημα μετά την πανδημία, το ΑΕΠ για τον κλάδο να αυξηθεί στο 14% από 9% που είναι σήμερα.

Οι επενδύσεις ειδικότερα, αφορούν σε 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά τμήματα, τα οποία αποτελούν το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία.

Ο κλάδος διαθέτει μία τεράστια ανταπόδοση τόσο σε θέσεις εργασίας, όσο και σε συνεργασίες με ερευνητικά Κέντρα και πανεπιστήμια, ενώ δύο λέξεις, φαίνεται ότι σφραγίζουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία: τεχνολογία και καινοτομία.

Από την πλευρά του ο κ. Δέμος, αναφέρθηκε στο καθεστώς αποβιομηχάνισης που έζησε ο κλάδος την προηγούμενη 10ετία, σημειώνοντας, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, αλλά δεν έγιναν οι επενδύσεις που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί. Και αυτό, διότι οι πολιτικές του Μνημονίου, προκάλεσαν ένα clawback που κόστισε στις επιχειρήσεις 5,3 δις ευρώ, την ώρα που το ποσό αυτό, θα έπρεπε να είχε επενδυθεί. Το clawback μπορεί να δημιουργεί ασφάλεια στο κράτος, ωστόσο κόβει επενδύσεις, πρόσθεσε ο Δέμος. Και αναφερόμενος στην πανδημία, επεσήμανε ότι μπορεί να υπερηφανευόμαστε για τις κυτταρικές θεραπείες αλλά την ίδια ώρα, όλη η Ευρώπη, αντιμετώπιζε πρόβλημα με προμήθειες βασικών υλικών, όπως μάσκες κλπ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους κ.κ. Τρύφων και Δέμο, εάν δεν υπήρχε το «χαράτσι» του clawback που φτάνει στο 40%, θα είχαν γίνει ήδη μεγάλα βήματα και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ θα μπορούσαμε να μιλάμε για το «ελληνικό εμβόλιο» και για καινοτόμες θεραπείες, όπως το «ελληνικό μονοκλωνικό αντίσωμα» κατά του κορονοϊού.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις που θα ενταχθούν σε αυτό θα πρέπει να είναι στοχευμένες, ενώ το ίδιο το Ταμείο, θα προσδώσει εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Σε άλλα σημεία και με αφορμή σχετικές ερωτήσεις του Τύπου, οι ομιλητές, τόνισαν:

- αντεπίθεση της ανάπτυξης από τη φαρμακοβιομηχανία, ξεκινά με ελληνικά κεφάλαια

- οι δύο μονάδες ογκολογικών φαρμάκων που ετοιμάζονται είναι αμιγώς ελληνικές

- στόχος είναι να μηδενιστεί το clawback και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες πολιτικές

- το ελληνικό φάρμακο είναι ποιοτικό και αποδεκτό στις αγορές του εξωτερικού. Γι’ αυτό το λόγο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία.

- ανάλογα με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη μετά COVID εποχή, θα επενδύσουν σε ενέσιμα και στέρεες μορφές.

- είναι ανάγκη, να επιστρέψει η παραγωγή, στην Ευρώπη, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές με τις ελλείψεις πρώτων υλών στη διάρκεια της πανδημίας.

- Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα.

Στο μήνυμά του, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ζέση στον κλάδο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, η οποία το απέδειξε στην πανδημία και αξίζει να επενδύσουμε σε αυτήν.

Ανέφερε ειδικότερα: «καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν. Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

Τέλος να σημειώσουμε, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε € 1 εκατ. που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους € 80 εκατ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ