ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Αυξάνεται στο 60% η τηλεργασία για τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»

Κορωνοϊός: Αυξάνεται στο 60% η τηλεργασία για τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»
Pixabay

Στο μέγιστο δυνατό ποσοστό (60%) αυξάνεται η τηλεργασία για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου εξαιτίας της διασποράς κορωνοϊού.

Αυτό ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Η απόφαση ισχύει για το διάστημα από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική στο μέγιστο δυνατό ποσοστό για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Ειδικά, στην παροχή υπηρεσιών η υποχρεωτική τηλεργασία ορίζεται σε ποσοστό 60% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιχειρήσεις-εργοδότες, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως τις 31/03/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους -σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα- σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Το ανωτέρω προβλεπόμενο ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα αυτής.

Ωστόσο, στις περιοχές με επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως αν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Ειδικά, στην παροχή υπηρεσιών, η υποχρεωτική τηλεργασία ορίζεται σε ποσοστό 60%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ