ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης για εστίαση και τουρισμό δρομολογεί η κυβέρνηση

Μέτρα στήριξης για εστίαση και τουρισμό δρομολογεί η κυβέρνηση
INTIME

Δύο πακέτα μέτρων ειδικά σχεδιασμένα για τη στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης και του τουρισμού ετοιμάζει η κυβέρνηση. Με το πρώτο να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωσή του, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και το πακέτο τόνωσης της ρευστότητας που θα αφορά τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό πακέτο των ενισχύσεων θα περιλαμβάνει διάφορες στοχευμένες μορφές χρηματοδότησης στους δυο αυτούς κλάδους της οικονομίας, ώστε να παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή ανάσα ρευστότητας και να μπορέσουν να λειτουργήσουν όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει ότι το ύψος της ενίσχυσης για τον τουρισμό και την εστίαση με την αξιοποίηση και του ΕΣΠΑ θα προσεγγίσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα το πακέτο των στοχευμένων μέτρων για εστίαση και τουρισμό θα παράσχει ισόποση χρηματοδότηση στους δυο κλάδους.

Οι πληροφορίες θέλουν ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να περιλαμβάνει την παροχή ενισχύσεων μέσω μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, έναν νέο ειδικό κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και ενίσχυση μέσω δανείων που θα αφορούν κεφάλαια κίνησης με εγγύηση στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και δάνεια με 100% επιδότηση του επιτοκίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ενδέχεται να ξεπερνά ακόμα και τη διετία.

Παράλληλα θα υπάρξει και πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μειωμένης προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του τζίρου.

Η προτεραιότητα δίνεται στην εστίαση, καθώς θα είναι η πρώτη που θα «ανεβάσει ρολά».

Στόχος είναι με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ανακοινωθούν οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να έχουν την αναγκαία ρευστότητα που θα τις οδηγήσει σε επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας τους. Αλλωστε και οι εκπρόσωποι της εστίασης έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ροή στις αναγκαίες προμήθειες για τη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Μάλιστα οι διαδικασίες παροχής των ενισχύσεων αναμένεται να είναι ταχείες με βάση τις πωλήσεις που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το πρόγραμμα για την εστίαση δεν θα αφορά επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες είχαν αύξηση στον τζίρο τους.

Για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, η ενίσχυση θα γίνει και αυτή μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ με ανάλογο τρόπο.

Πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι από τον Μάιο και μετά η οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να ανοίξει και τρίτος γύρος χρηματοδότησης για πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω του Εγγυοδοτικού Ταμείου, καθώς εκκρεμεί η σχετική έγκριση από την Κομισιόν. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα παρέχονται δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με δικαιούχους όλες τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών στις 31/12/2019 έως 200.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ