ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για την εισφορά αλληλεγγύης – Τα σενάρια

Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για την εισφορά αλληλεγγύης – Τα σενάρια
Pixabay

Το σχέδιο για τη σταδιακή μείωση των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια έχει αρχίσει να διαμορφώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζοντας στο τραπέζι με τους θεσμούς τις προσωρινές φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν το 2022 και οι οποίες θα κλειδώνουν το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία έχει «παγώσει» φέτος για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρηθεί παγωμένη και για το 2022.

Στο οικονομικό επιτελείο, δουλεύουν πάνω στο σχέδιο αυτό εξετάζοντας το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, βλέπει δημοσιονομικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και στα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι το 2022 αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και θα έχει «τρέξει» πιο γρήγορα η οικονομία.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο με το προϋπολογισμό του 2022, ενώ η συζήτηση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ανοίξει για τα εισοδήματα του 2023 καθώς τίθεται και θέμα συνταγματικότητας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πακέτο των παρεμβάσεων για τη μείωση των φόρων θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Παρά το παρατεταμένο lockdown, τα έσοδα από ΦΠΑ δείχνουν σημαντικές αντιστάσεις με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να εμφανίζονται τον Μάρτιο αυξημένες κατά 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο, αφού συζητήσει και με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης, η οποία ξεκινά με τους επικεφαλής την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που συνδέονται με τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για:

  • Τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και την επιβολή πέναλτι φόρου 22% σε όσους δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία απειλούν φέτος τους φορολογούμενους οι οποίοι με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.
  • Τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές προχωράει αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενεργοποιηθούν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Όσον αφορά στην πρεμιέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυτή προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ