ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίτερ Σπίγκελ: Δραματική αξιολόγηση όσο επιμένει το ΔΝΤ

Πίτερ Σπίγκελ: Δραματική αξιολόγηση όσο επιμένει το ΔΝΤ
O δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα έχει δραματική εξέλιξη εάν το ΔΝΤ επιμείνει στις θέσεις του εκφράζει ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Ερωτηθείς από το Βήμα εάν πιστεύει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο προσφυγικό οδηγεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον δράματα ο επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών των Financial Times εκτιμά πως αν και η προσφυγική κρίση άλλαξε τον τόνο, ωστόσο δεν πιστεύει ότι στο τέλος θα βοηθήσει την Αθήνα.

«Το ΔΝΤ παραμένει εμφανώς ασυγκίνητο και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν τονίσει ότι τα δύο πράγματα είναι ξεχωριστά. Αν δεν υπάρξει συμφωνία από το ΔΝΤ, η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει όντως δραματική», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα ψηφίσει την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση, υπάρχει πιθανότητα ΕΕ και ΔΝΤ να κατεβάσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το χρέος ο Σπίγκελ εστίασε στους πολιτικούς συσχετισμούς.

«Το ΔΝΤ θα ήθελε ο στόχος να κατέβει, αλλά το Eurogroup δεν μπορεί να το επιτρέψει... καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να συμφωνήσουν σε μια σαρωτική ελάφρυνση του χρέους η οποία θα διατηρούσε τα επίπεδά του σε καθοδικό μονοπάτι. Αυτό είναι πολιτικά αδύνατο για τη Γερμανία αυτή τη στιγμή», ανέφερε σχετικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ