ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Επανεκκίνηση για τη βαριά βιομηχανία της χώρας - Τα πρώτα μηνύματα και οι στόχοι

Τουρισμός: Επανεκκίνηση για τη βαριά βιομηχανία της χώρας - Τα πρώτα μηνύματα και οι στόχοι
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η τουριστική σεζόν άνοιξε και επίσημα με την άφιξη των πρώτων πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό. Οι προσδοκίες είναι πολλές, καθώς ο Τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και τώρα καλείται να στηρίξει την οικονομία που έχει δεχθεί πλήγμα μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και πολύμηνων lockdown.

Ο σχεδιασμός για τουριστική σεζόν έως τα τέλη φθινοπώρου, δεδομένου ότι ο Μάιος θεωρείται σχεδόν χαμένος μήνας, ώστε να ανακτηθεί όσο από το χαμένο έδαφος είναι εφικτό, βασίζεται στο στέρεο έδαφος της επιτάχυνσης και επέκτασης του εμβολιαστικού προγράμματος, μέσω και της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία».

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των ενήλικων κατοίκων σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έως το τέλος Ιουνίου. Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 32 νησιά: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».

Tagesspiegel: Η Ελλάδα προσελκύει τουρίστες λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμού

Οι ομορφιές της Ελλάδας πάντα προσέλκυαν τους τουρίστες. Ωστόσο, εν μέσω της πανδημίας τα κριτήρια έχουν αλλάξει. Πλέον, η ασφάλεια είναι αυτή που μετράει περισσότερο.

Ενδεικτικά του κλίματος είναι δημοσίευματα του γερμανικού Τύπου σήμερα, που αναφέρονται στο άνοιγμα του τουρισμού στην χώρα μας. Η Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρει: «Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες και προσελκύει κόσμο χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Σε άλλο σημείου του άρθρου η εφημερίδα σημειώνει: «Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει επίσημα στην Ελλάδα το Σάββατο. Οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες περιμένουν με ελπίδα αλλά και φόβο. Επίσης, λόγω της έναρξης της σεζόν, αθξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων στους προορισμούς διακοπών ώστε να προσελκύσουν τουρίστες σε νησιά χωρίς Covid-19».

Παράλληλα, το Spiegel παρατηρεί για το ίδιο θέμα σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς στα νησιά: «Περίπου 5000 άτομα ζουν στη Μήλο, περίπου 300 εμβολιάζονται κάθε μέρα. Έως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο περισσότερο από το 90% του πληθυσμού. Άλλα νησιά κάνουν παρόμοιες προγνώσεις και έχουν ολοκληρώσει ακόμη και τα προγράμματα εμβολιασμού τους ακόμη νωρίτερα, αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι μόνες εξαιρέσεις στο πρόγραμμα είναι μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη με περίπου 600.000 κατοίκους - εκεί, όπως και στην ηπειρωτική χώρα, δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την ηλικία και σε υποκείμενα νοσήματα».

Αισιοδοξία σε κυβέρνηση και ΕΟΤ

Αισιόδοξος για τις τουριστικές ροές το φετινό καλοκαίρι εμφανίστηκε, πάντως, σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η χρονιά μπορεί να είναι και σημαντικά καλύτερη από πέρυσι.

Ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις 3 - 4 χώρες που θα βγουν ισχυρές στο τέλος της σεζόν ενώ εξέφρασε παράλληλα την προσδοκία για την ισχυροποίηση του «Brand» της Ελλάδας.

«Όπως η Ελλάδα πέρυσι τα κατάφερε και κέρδισε το "υγειονομικό στοίχημα" με την ασφαλή διανομή των επισκεπτών της, κάτι που αναγνωρίστηκε διεθνώς, έτσι και φέτος η Ελλάδα θα ποντάρει σε αυτό», εξηγεί σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, με αφορμή την εκκίνηση του τουρισμού για το 2021.

«Το Brand της χώρας» εξήγησε ο υπουργός «ισχυροποιείται όταν μπορεί να έλθει κάποιος στην Ελλάδα με καθαρούς κανόνες που δεν αλλάζουν και όταν έρχεται διαπιστώνει ότι όλα λειτουργούν άψογα και γυρίζει στην πατρίδα του ασφαλής».

«Ανοίγουμε πανιά με ασφάλεια, υγειονομική προσοχή αλλά και με επαγγελματισμό, αισιοδοξία και θέληση, προκειμένου να υποδεχτούμε τους επισκέπτες» σημειώνει ο κ. Θεοχάρης, υπενθυμίζοντας ότι «η Ελλάδα προσφέρει αυτό που χρειάζεται ο κόσμος.

Στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς, στο δρόμο για μια κανονικότητα». Μάλιστα υπενθύμισε και το εφετινό κεντρικό μότο του ελληνικού τουρισμού που είναι «All You Want is Greece». Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι την επικοινωνιακή καμπάνια της Ελλάδας στις αγορές του κόσμου, πλαισιώνουν 5 βίντεο που ήδη είναι στον αέρα του διαδικτύου.

Αναφορικά με τους ποσοτικούς στόχους της εφετινής περιόδου, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι θα είναι ευχαριστημένος, όχι με τα νούμερα που θα πετύχει η Ελλάδα, αλλά με την διατήρηση της ποιότητας σε όλα τα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι η χρονιά μπορεί να είναι και σημαντικά καλύτερη από πέρυσι. Με γνώμονα την αύξηση των τουριστικών ροών σε σχέση με πέρυσι, ο υπουργός Τουρισμού εστίασε στο πρωτόγνωρο, όπως χαρακτηρίστηκε, πρόγραμμα προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι μόνο στην Αγγλία είναι 13 τα προγράμματα συνδιαφήμισης της Ελλάδας με αεροπορικές εταιρίες και οργανωτές ταξιδίων (tour οperatotrs).

Την ίδια στιγμή αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν σε κάθε χώρα - αγορά ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα συνδιαφήμισης που τρέχει εφέτος ο ΕΟΤ, εξήγησε ο υπουργός, επιβραβεύει αυτούς που επιλέγουν - στηρίζουν την χώρα μας για να συνεργαστούν.

Σε κάθε περίπτωση είναι σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική διπλωματία και την εφετινή περίοδο, με τον κ. Θεοχάρη να εκφράζει την αισιοδοξία του για τις τουριστικές ροές από τις σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

«Άνοιξε» η Κρήτη

Την πεποίθηση ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή και ότι τα μέτρα προστασίας και πρόληψης κατά της πανδημίας που έχουν ληφθεί ειδικά για τις μετακινήσεις θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά, εξέφρασε από τα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Ο Δ. Φραγκάκης βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» όπου λίγο μετά τις 6 προσγειώθηκε πτήση από την Κοπεγχάγη που μετέφερε στα Χανιά 110 Δανούς τουρίστες.

Η επίσκεψη του ΓΓ του ΕΟΤ στο αεροδρόμιο Χανίων έγινε προκειμένου να δει από κοντά το επίπεδο προετοιμασίας του αερολιμένα με το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

«Ο ελληνικός τουρισμός άνοιξε, ο ελληνικός τουρισμός είναι εδώ, δυνατός, ισχυρός με ασφάλεια, αλλά και με την προσδοκία για μια σεζόν πολύ καλύτερη από την περυσινή».

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια των τελευταίων μηνών ώστε να υπάρξει όπως είπε, ένα πρακτικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του και για τον τουρισμό κρουαζιέρας επισημαίνοντας ότι θα τονώσει την τουριστική κίνηση στα σημεία προορισμού όπως είναι και τα Χανιά.

Όπως ανέφερε, «ξεκινάει σιγά - σιγά και η κρουαζιέρα. Με πρωτόκολλα υγειονομικά, πολύ προσεκτικά τηρώντας τα μέτρα, αλλά πάντα , με το καλό προϊόν της χώρας μας το οποίο αναβαθμίζομαι ώστε να φθάσουμε στο αφήγημα της επόμενης μέρας του ελληνικού τουρισμού, γιατί μετά την πανδημία τα πάντα θα αλλάξουν στον τουρισμό».

Ωστόσο όπως επεσήμανε, «το ζητούμενο είναι με ασφάλεια, με πρωτόκολλα, με καλή καμπάνια και με ενίσχυση της εικόνας μας στην καθημερινότητα να κεφαλοποιήσουμε αυτήν την παρακαταθήκη που έτσι και αλλιώς την έχουμε κερδίσει από πέρυσι».

Μετά και το άνοιγμα του τουρισμού, αυξάνονται σταδιακά και οι πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

Νέες αφίξεις την Κυριακή στα νησιά

Αύριο Κυριακή αναμένονται 9 πτήσεις, από Ελσίνκι, Βαρσοβία, Φρανκφούρτη, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Παρίσι και Μέμινγκεν.

Την ίδια ώρα, 32 είναι οι προγραμματισμένες για σήμερα πτήσεις στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή Ρόδου, Κω, Σαντορίνης και Μυκόνου, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την πρωτοβουλία των φορέων του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο φθάνουν 16 αεροπλάνα από τη Στοκχόλμη και το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, τη Βίλνιους της Λιθουανίας, τις Βρυξέλλες (Βέλγιο), τη Ζυρίχη (Ελβετία), τη Ρίγα της Λετονίας, ενώ την «τιμητική» της έχει η Γερμανία για το νησί των Ιπποτών με 9 πτήσεις από Βερολίνο, Στουτγκάρδη, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Αννόβερο, Λειψία και Φρανκφούρτη.

Δυναμικό άνοιγμα κάνει και η Κως, αφού στο διεθνές αεροδρόμιο της φθάνουν 11 διεθνείς πτήσεις από το Ντίσελντορφ, το Αννόβερο, το Μόναχο και την Φρανκφούρτη της Γερμανίας, από τη Ζυρίχη (Ελβετία), τη Βαρσοβία και το Κατοβίτσε της Πολωνίας, την Πράγα (Τσεχία) και από τις πόλεις Λιλ και Ντοβίλ της Γαλλίας.

Η Μύκονος υποδέχεται σήμερα 3 πτήσεις από Ντόχα, Ζυρίχη και Γενεύη και η Σαντορίνη δύο από Παρίσι και Φρανκφούρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ