ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Θετική η «υποδοχή» από Google και Facebook

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Θετική η «υποδοχή» από Google και Facebook
AP Photo/Jeff Chiu, File

Θετική είναι η πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Google και της Facebook επί της ιστορικής συμφωνίας που επισφραγίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της G7 για τη φορολόγηση πολυεθνικών εταιρειών -μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικοί κολοσσοί- προς ανάσχεση της φοροδιαφυγής.

 

Η Ομάδα Κρατών της G7 συμφώνησε να στηρίξει έναν ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, και παράλληλα οι εταιρείες να πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο στις αγορές, όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

«Στηρίζουμε σθεναρά το έργο που συντελείται για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. Ελπίζουμε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι μια ισορροπημένη και ανθεκτική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σύντομα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Google, Χοσέ Καστανέντα.

Από την πλευρά της, η Facebook χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της G7 και αντιλαμβάνεται ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει πως το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικές τοποθεσίες, ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Νικ Κλεγκ.

«Η Facebook έχει ζητήσει εδώ και καιρό την μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων και χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της Ομάδα των 7» επισημαίνει ο Νικ Κλεγκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ασφάλεια για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Θέλουμε να επιτύχει η διαδικασία για την διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση και αναγνωρίζουμε ότι αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους και σε διαφορετικά μέρη» αναφέρει.

Φορολογική δικαιοσύνη και ίσοι όροι ανταγωνισμού

«Η συμφωνία της G7 θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες ανά τον κόσμο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Κατά τον ίδιο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα αποδώσει η νέα αυτή συμφωνία, καθώς απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, χαρακτήρισε ως αφετηρία τη συμφωνία και δεσμεύτηκε να την προωθήσει περαιτέρω.

«Είναι μια αφετηρία και μέσα στους επόμενους μήνες θα κάνουμε αγώνα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο ελάχιστος εταιρικός φόρος είναι όσο υψηλότερος γίνεται» είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ανέφερε από την πλευρά του ότι τώρα οι εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να αποφεύγουν τους φόρους κερδοσκοπώντας στις χώρες με χαμηλή φορολόγηση.

«Η απόφαση για την διεθνή φορολογική δικαιοσύνη είναι ιστορική. Είναι μια πολύ καλή είδηση για την φορολογική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη και μια κακή είδηση για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο» σημείωσε.

Η όποια οριστική συμφωνία για την μεταρρύθμιση των διεθνών κανονισμών εταιρικής φορολόγησης θα πρέπει να ικανοποιεί τις ανάγκες τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων χωρών.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να αποκτήσουμε μια βιώσιμη, φιλόδοξη και δίκαιη συμφωνία της διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής» έγραψε επίσης στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου.

Από πλευράς της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο αφορά τόσο την Amazon, όσο και την Facebook.

Ερωτηθείσα σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Λονδίνο, απάντησε: «Θα περιλαμβάνει τις μεγάλες, επικερδείς εταιρείες και αυτές οι εταιρείες πιστεύω ότι, σε κάθε περίπτωση, πληρούν τις προϋποθέσεις».

Η Amazon έχει μικρότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες τεχνολογικές εταιρίες και οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούσαν ότι δεν θα καλυπτόταν από την αρχική πρόταση των ΗΠΑ στη G7.

Ο στόχος και γιατί τώρα

Η εν λόγω απόφαση θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που θα δουν νέα έσοδα στα ταμεία τους σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη αναζητούσαν εδώ και καιρό έναν τρόπο φορολόγησης μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, που εμφανίζουν τεράστια κέρδη αλλά πληρώνουν ελάχιστους –ή και καθόλου- φόρους.

Η πρόκληση αυτή έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την «έκρηξη» των τεχνολογικών κολοσσών, που αυτή τη στιγμή μπορούν να ανοίξουν παραρτήματα σε τρίτες χώρες με πολύ χαμηλό εταιρικό φόρο.

Οι πρακτικές που ακολουθούν είναι απολύτως νόμιμες και χρησιμοποιούνται τακτικά από μεγάλες εταιρείες.

Η απόφαση των G7 έχει δύο στόχους:

  • Πρώτον να τερματιστεί ο «πόλεμος» της χαμηλότερης φορολόγησης και να σταματήσουν οι χώρες να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές τους για να προσελκύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Και δεύτερον, οι επιχειρήσεις να πληρώνουν φόρους εκεί που πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους –ανεξάρτητα από του πού θα δηλώνουν στη συνέχεια τα κέρδη τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ