ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσεπίλυτο σταυρόλεξο τα νέα μέτρα για την εστίαση

Δυσεπίλυτο σταυρόλεξο τα νέα μέτρα για την εστίαση
INTIME

Δυσεπίλυτο σταυρόλεξο αποτελούν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για το άνοιγμα των κλειστών χωρών εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν τους προβληματισμούς τους, που αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η τήρηση των προϋποθέσεων και των μέτρων από τους πελάτες. 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, θα υπάρχουν δύο κατηγορίες χώρων: οι αμιγείς, που θα δέχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και οι μεικτοί, που θα δέχονται όσους έχουν κάνει νωρίτερα rapid ή μοριακό τεστ.

Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν σε ειδική πλατφόρμα σε ποια κατηγορία θα ανήκουν και θα φέρουν ειδική σήμανση στις εισόδους τους. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα και η πιστοποίηση του εμβολιασμού ή του τεστ θα γίνεται με τον αριθμό ταυτότητας ή τον ΑΜΚΑ.

Έτσι από 1ης Ιουλίου και από 15 Ιουλίου, αντίστοιχα, ανοίγουν οι κινηματογράφοι και λοιποί κλειστοί χώροι (π.χ. εστιατόρια, μπαρ) με διαχωρισμό σε αμιγείς χώρους και μεικτούς. Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα φτάνει το 85%, με τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και κινηματογράφους και δήλωση self test των γονέων για ανηλίκους. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων η πληρότητα θα φτάνει στο 50%.

«Είναι μία δύσκολη εξίσωση για μας τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Δηλαδή τι θα κάνουμε; Θα καθόμαστε στην είσοδο των καταστημάτων μας και θα ελέγχουμε τους ανθρώπους και θα τους ζητάμε χαρτιά και βεβαιώσεις;», λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Δαβερώνης.

«Σύμφωνα με αυτά που ανακοινώθηκαν στις 15 Ιουλίου θα πρέπει να αποφασίσει ο κάθε επιχειρηματίας αν το μαγαζί του θα είναι covid free ή όχι. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι αυτό θα δυσκολέψει περαιτέρω την κατάσταση στην εστίαση θα μας δημιουργήσει νέα προβλήματα γιατί εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνόμους. Και νομικά δηλαδή δεν μας καλύπτει ο νόμος, ώστε να μπορούμε να απαγορεύσουμε την είσοδο των πελατών στα καταστήματά μας. Από κει και πέρα περιμένουμε και τις διευκρινίσεις από τον υπουργό, για να δούμε πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό», συνεχίζει ο κ. Δαβερωνης.

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων, εκτός των γηπέδων, επαναλειτουργούν από την 1η Ιουλίου με πληρότητα 85% για τους αμιγείς. Για τους μεικτούς χώρους θα ισχύσει 75% πληρότητα για λιγότερους των 1.000 καθημένων, 70% πληρότητα για λιγότερους των 5.000 καθημένων και 65% πληρότητα για λιγότερους των 15.000 καθημένων με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.

Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης επαναλειτουργούν από την 1η Ιουλίου με 60% πληρότητα και οι κλειστοί χώροι (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.τ.λ.) από τη 15η Ιουλίου εφόσον πρόκειται για αμιγείς χώρους. Στους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι στο 25% και θα απαιτείται αρνητικό rapid test για μη εμβολιασμένους.

Απογοήτευση κυριαρχεί και στον κλάδο των ιδιοκτητών αιθουσών εκδηλώσεων και δεξιώσεων, καθώς ο κλάδος βρισκόταν στη φάση των τελευταίων διαδικασιών για να ανοίξει το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπως μας λέει ο Βασίλης Δήμας, ιδιοκτήτης αίθουσας δεξιώσεων και εκ των πρωτεργατών για τη δημιουργία σωματείου για το συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο στο προσεχές διάστημα.

Όπως λέει στο CNN Greece ο κύριος Δήμας υπήρχε ανεπίσημη δέσμευση από το υπουργείο ότι αυτή τη βδομάδα θα άνοιγαν οι χώροι συνεστιάσεων και οι επαγγελματίες περίμεναν και τις επίσημες ανακοινώσεις. Για το λόγο αυτό πολλοί επιχειρηματίες έχουν κλείσει ήδη για το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται γάμους και συνεστιάσεις στους χώρους τους και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να γίνονται ακυρώσεις και να επιστρέφονται οι προκαταβολές.

«Είχαμε γάμους και τώρα πώς ακυρώνουμε και εν τω μεταξύ είναι τόσο ασαφές όλο αυτό που ανακοινώθηκε που δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε. Θα κάνουμε δηλαδή τους πορτιέρηδες στα μαγαζιά μας για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει;» διερωτάται ο κ. Δήμας.

«Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο για μας. Φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους που το Σαββατοκύριακο έχουν γάμο και τέσσερις μέρες πριν τους λέτε ότι δεν μπορούν να τον κάνουν, τη στιγμή που ξέραμε ότι με το που θα εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού θα ανοίξουν και οι χώροι μας. Επιπλέον ακόμη και έτσι, δεν ξέρουμε πώς θα δουλέψουμε. Δηλαδή τι θα χαρακτηρίσουμε τα μαγαζιά μας; Cοvid free ή όχι; Θα τα χαρακτηρίζουμε ανά εκδήλωση ή γενικά; Ένας γάμος μπορεί να είναι με όλους εμβολιασμενους, ο επόμενος την άλλη μέρα μπορεί να είναι μεικτός αλλά και αυτός που θα είναι μόνο με εμβολιασμένος ποιος μπορεί να το ελέγξει;», συνεχίζει ό ίδιος.

«Η άποψή μας είναι ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτός ο διαχωρισμός θα έπρεπε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τα Πρωτόκολλα που υπάρχουν τα οποία τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε σιγά-σιγά να μπούμε σε μία κανονικότητα», υπογραμμίζει, από την πλευρά του ο κ. Δαβερώνης.

Τέλος, από τις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν και τα κλειστά και τα ανοιχτά γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες πολίτες με πληρότητα 85%, υποχρεωτική χρήση μάσκας και για τους ανηλίκους δήλωση self test από τους γονείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ