ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: «Κλειδώνει» το Frontier, τα επόμενα βήματα

Εθνική Τράπεζα: «Κλειδώνει» το Frontier, τα επόμενα βήματα

Ζήτημα ωρών είναι οι τελικές αποφάσεις από την Εθνική Τράπεζα αναφορικά με το μέλλον του «πακέτου» τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλούνται να αποφασίσουν για το ποια προσφορά -από τις τέσσερις που έχουν κατατεθεί- θεωρείται πιο συμφέρουσα αλλά και ταιριαστή για την τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι για το Frontier έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές η doValue σε κοινοπραξία με Fortress και Bain Capital, η Intrum, η Cepal σε συνεργασία με την Davidson Kempner, και η QQuant με την Carval.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece αλλά και συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, προβάδισμα έχει η doValue, το οποίο έχει να κάνει τόσο με το τίμημα που προτίθεται να καταβάλει στην Εθνική Τράπεζα -που ανέρχεται πέριξ των 165 εκατ. ευρώ- όσο και με τους όρους της συμφωνίας αλλά και τη σύμπνοια απόψεων για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων.

Το τελευταίο κομμάτι φέρεται να έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς το Frontier αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι το δίδυμο Καλαντώνη-Πανούση της doValue που θα αναλάβει το servicing θα το κάνει με τρόπο ταιριαστό στις πρακτικές και την ιδεολογία της τράπεζας.

Σημειώνεται πως το project Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ. Από αυτά, το 77% (4,7 δισ. ευρώ) είναι στεγαστικά δάνεια, το 18% (1,1 δισ. ευρώ) δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το υπόλοιπο 5% (300 εκατ. ευρώ) καταναλωτικά δάνεια.

«Δικαίωση» για τον Παύλο Μυλωνά

Τραπεζικές πηγές ανέφερα στο CNN Greece ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τιτλοποίησης αποτελεί δικαίωση για τον CEO της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά καθώς είναι ο μόνος από τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που επέλεξε να μην κάνει carve out το κομμάτι της διαχείρισης κόκκινων δανείων και να δημιουργήσει δικό του servicer αλλά αντίθετα να διαθέσει το τιτλοποιημένο «πακέτο» στην αγορά. Και εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται, πετυχαίνοντας μια συναλλαγή που επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει το ποσοστό των NPE’s στο 13,6% ενώ δεν την επιβαρύνει κεφαλαιακά.

Επιπλέον, η ομάδα της κυρίας Φωτεινής Ιωάννου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Frontier II, ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στόχο τη μείωση των NPE’s σε μονοψήφιο ποσοστό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ο servicer που θα κερδίσει τη μάχη για το Frontier θα πάρει σοβαρότατο προβάδισμα και για το Frontier II, καθιστώντας τη σημερινή απόφαση ακόμη πιο σημαντική.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, εφόσον μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες ανακηρυχθεί ο νικητής, η Εθνική Τράπεζα ξεκινά αγώνα δρόμου καθώς θέλει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εντός του έτους, ώστε να διαγράψει το κομμάτι αυτό από τον ισολογισμό της. Παράλληλα, στην Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται στις 30 Ιουλίου την θέση του προέδρου της Εθνικής θα αναλάβει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, σηματοδοτώντας και επίσημα την αλλαγή σκυτάλης ενώ εντός του 2021 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με το placement για την πώληση ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και στόχος είναι η διάθεση πακέτου μετοχών ίσου με το 20% του συνόλου, κατά πάσα πιθανότητα σε μια ομάδα θεσμικών αλλά παθητικών επενδυτών ώστε -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- να μην υπάρξει άλλος anchor investor στην τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ