ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Έτσι θα κερδίσετε την έκπτωση φόρου 3%

Φορολογικές δηλώσεις: Έτσι θα κερδίσετε την έκπτωση φόρου 3%
Όσοι πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 και μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιουλίου ΙΝΤΙΜΕ

Ο χρόνος τελειώνει για τους φορολογουμένους που θέλουν να κερδίσουν την έκπτωση φόρου 3% που προβλέπεται με την εφάπαξ εξόφληση του εκκαθαριστικού της φορολογικής τους δήλωσης.

Όσοι πληρώνουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 και μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Με την υποβολή της δήλωσης μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία και την πληρωμή του φόρου εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% στον λογαριασμό της εφορίας, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει διαμηνύσει ότι δεν εξετάζεται η επέκταση του δικαιώματος έκπτωσης φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης πέραν της προθεσμίας του Ιουλίου.

Η υποβολή της δήλωσης μέχρι τις 28 Ιουλίου ανοίγει τον δρόμο για την εξόφληση του φόρου σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου και την τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τις 28 Ιουλίου και μέχρι τις 27 Αυγούστου που λήγει κανονικά η προθεσμία οι φορολογούμενοι όχι μόνο χάνουν την έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου, αλλά θα διαπιστώσουν ότι οι δόσεις περιορίζονται σε 7, με την πρώτη να είναι διπλή καθώς στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η δόση του Ιουλίου και η δόση του Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής πάντως περισσότεροι από 1 στους 2 φορολογουμένους δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους. Λογιστές, φορείς και βουλευτές ζητούν παράταση των προθεσμιών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά η εξ αντανακλάσεως καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση είσπραξης φόρων εισοδήματος που θα επέφερε μια τέτοια εξέλιξη, συνιστούν τις βασικότερες αιτίες για τις οποίες απορρίπτει μέχρι τώρα το σχετικό αίτημα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι που θα προλάβουν και θα έχουν υποβάλει μέχρι τις 28 Ιουλίου τη φορολογική τους δήλωση και από την εκκαθάρισή της προκύπτει πληρωμή φόρου έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους για να τον εξοφλήσουν:

  • Σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στις 30 Ιουλίου και την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
  • Εφάπαξ καταβολή. Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 30 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.
  • Πάγια ρύθμιση. Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.
  • Πληρωμή με κάρτα. Η άλλη λύση που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ